Heta ryttarsvensken har ett större mål

Drog vinstlott inför tidshoppningen

SPORTBLADET

Henrik von Eckermann, hetaste ryttarsvensken just nu, är i Omaha, Nebraska, för världscupfinal.

Men inte för att jaga titeln.

Årets stora mål ligger längre fram - EM i Göteborg om ett halvår.

— Vi ska göra så gott vi kan och se hur långt det räcker, säger den annars så hungrige hoppryttaren.

Foto: Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Henrik von Eckermann på sin häst Mary Lou.

Orsaken till att Henrik von Eckermann ligger lite lågt är hästen Mary Lou. Ett smäckert sto som hoppar lätt som en antilop. Men som också är väldigt känslig och ambitiös.

Henrik von Eckermann har bara haft henne sedan i höstas och på den korta perioden har hon utvecklats i raketfart.

I Göteborg för en månad sedan blev det seger i världscupens sista kvaltävling.

”Sämsta tänkbara uppladdning”

Två veckor senare i Paris gick en stigbygel av efter ett hinder och von Eckermann åkte i backen. Mary Lou blev rädd och där hade hon kunnat tappa förtroendet för sin ryttare.

— Sämsta tänkbara uppladdning för Världscupfinalen, som svensken sa då.

När Sportbladet pratade med honom innan avresa till Omaha var han desto gladare.

— Nu känns allt jättebra, verkligen. Vi har hoppat lite här hemma på träningen och Mary Lou hoppade helt suveränt, sa han.

Världscupfinalen inleds med en tidshoppning där taktiken betyder mycket. Går man ut hårt riskerar man att riva, rider man på säkerhet och ändå river får man ett tufft utgångsläge. Felpoängen hänger med från första till sista omgången.

Eckermanns tredje världscupfinal

Henrik von Eckermann hoppas hänga kvar hela vägen till sista finalrundan på söndag. Det blir i så fall ett bra test inför EM i Göteborg i augusti.

Mary Lou har inte gjort något mästerskap över flera dagar. Faktum är att hon inte hade gjort något stort alls innan hon kom till von Eckermann i höstas.

Innan Omaha hade hon heller inte flugit tidigare.

Henrik von Eckermann gör sin tredje världscupfinal. Bästa placeringen hittills är en åttonde plats med stoet Gotha 2013 i Göteborg. Denna gång har han kvalat in med god marginal. Med Mary Lous hjälp slutade han fyra i den västeuropeiska ligan som är den största och tuffaste.

När startordningen för tidshoppningen lottades idag drog Eckermann vinstlotten. I tidshoppning vill ryttarna helst starta så sent som möjligt och när listan var klar hade Eckermann hamnat som 36:e ekipage ut av de 37 som är med.

ARTIKELN HANDLAR OM