”Han ska vara glad – hade inte fått åka”

Svenskarna om Northug och stulna nummerlappen: De kanske ville ha mig i sitt lag

SPORTBLADET

LAHTIS/STOCKHOLM. Petter Northug har redan stulit rubrikerna i Lahtis efter att ha tränat i svenske Teodor Petersons väst.

Men enligt svenskarna ska norrmanen vara glad över att överhuvudtaget få vara på plats på VM.

– Han ska vara glad att han åkt bra tidigare så att han får åka både sprinten och femmilen annars hade han väl legat illa till i år, säger Calle Halfvarsson.

Foto: TT
Petter Northug och Calle Halfvarsson

Petter Northug har strukit sig själv från den norska truppen och är i VM enbart beroende på att han är regerande mästare, och därmed har rätt till en friplats, i sprint och på femmilen. Men det är knappast så att 31-åringen håller låg profil för det.

”Fis hatar mig”

Efter att det norska landslaget tilldelats en påse där det stod ”Teodor Peterson, Norge” på valde Northug att utnyttja arrangörsmissen till att köra hela tisdagens träning i Petersons väst.

– Jag går under täckmantel, håller låg profil. Fis (Internationella skidförbundet) hatar mig i dag så jag fick ingen egen väst som de andra stjärnorna här i banan, sa norrmannen som ändå inte var helt nöjd.

– Jag fick dålig karma med en gång. Jag har inte träffat ett skär efter att jag fick på mig den där Peterson-västen Det är Peterson i ett nötskal i alla mästerskap.

”Kul att han får låna den”

Ett uttalande som inte gått Teodor Peterson förbi.

– De hade fått en väst som det stod ”Teodor Peterson, Norge” och inte Sverige på. Jag antar att det blev något fel när de tryckte västarna och att den hade hamnat i Norges påse, säger Peterson.

Han säger att den gav honom en dålig känsla?

– Då var det skönt att jag slapp den så. Men jag antar att det var lite på skämt så det bryr jag mig inte om, säger svensken och lägger till:

– Nu stod det ju Norge på västen så den vill jag ändå inte ha.

Det kanske är Norge som vill ha dig i sitt lag?

– Ja, så kan det vara.

– Han har nog en egen väst också om han vill så han är nog inte så hatad av Fis.

Du menar att han bara jävlas?

– Det finns risk för det ja...

Teodor Petersons landslagskamrat Calle Halfvarsson säger samtidigt att Petter Northug ska vara glad över att ens få vara på plats på VM.

– Han ska vara glad att han åkt bra tidigare så att han får åka både sprinten och femmilen annars hade han väl legat illa till i år, säger Halfvarsson.

ARTIKELN HANDLAR OM