”Jag är för gammal för att oroa mig”

SPORTBLADET

HELSINGFORS. Johan Olsson är på plats i Finland. 

Sportbladet träffade stjärnan när han landade ett dygn tidigare än planerat. 

– Jag har gjort allt utifrån förutsättningarna, sedan får vi se hur långt den här gammkroppen räcker, säger Olsson. 

1 av 3

Johan Olsson har dragits med sjukdomsproblem den senaste tiden och varit osäker på VM. Stjärnan stod över genrepet i Otepää och har i stället stannat på höghöjdslägret i Seiser Alm. 

Men på tisdagen landade Olsson i Helsingfors ett dygn tidigare än planerat. 

När Sportbladet möter upp honom på flygplatsen ger han positiva besked inför VM. 

– När man är där nere ska det kännas skit. Man är på höjd och har lägre syretryck så att kroppen börjar anpassa sig efter det. När man kommer ner på lågland får man den här boosten. Paradoxalt nog skulle jag nog säga att det är ett bra tecken nu för jag kände att jag var ganska klar med dagarna där. Det blev kanske lite långtråkigt när de andra drog att bara sitta och fyrarätters-middag varenda kväll själv. Jag satt med en bok som värsta kulturkillen, säger Olsson som säger att träningen har gått bra.  

– Men hur kroppen känns vet man först när man börjar skotta på, men jag tycker ändå att jag har fått bra indikationer. Pulsmässigt vill man att pulsen ska sticka iväg, speciellt på höjd. Det betyder att man orkar utnyttja motorkapaciteten mer, orkar man inte blir man stum. Som vi säger på fackspråk tycker jag ändå att jag har kunna driva puls på intervallerna och kommit upp högt.

”För gammal för att oroa mig”

Speciellt orolig inför mästerskapet känner sig inte Olsson.

– Orolig är jag inte. Jag är för gammal för att oroa mig för saker. Det går som det går. Tittar man på Otepää, det är klart att Sundby och Niskanen verkligen sticker ut, de blir svåra nötter att knäcka. Samtidigt kan jag inte göra mer utifrån förutsättningarna. Jag är väldigt nöjd att jag åkte ner till Seiser Alm. Nu känner jag att jag har gjort allt utifrån förutsättningarna, sedan får vi se hur långt den här gammkroppen räcker.

Olsson kommer att köra 15 kilometer klassiskt nästa onsdag. I övrigt är VM oklart. 

– Det är 15 som jag vet att jag kommer att köra. Sedan är det upp till lagledningen. Men i 15 har jag min plats. Om jag inte är tillräckligt bra, jag menar förra gången var jag 48:a, men då snor jag i alla fall inte platsen. Vi får börja där helt enkelt. 

ARTIKELN HANDLAR OM