Nilsson jagar titel under intensiv finalhelg

Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix/TT
Stina Nilsson vann sprintfinalen i Drammen. Arkivbild.
SPORTBLADET

Stina Nilsson är den enda av svenskarna som har chans att ta en cuptitel då skidornas världscup avslutas med ett intensivt veckoslut i Quebec.

Chansen är minimal – men Nilsson vann motsvarande sprint förra året.

Quebec fick ta över världscupfinalen då ryska Tjumen blev av med tävlingarna efter rapporten om systematisk rysk dopning under flera år.

Det blir dock tre tävlingar i stället för fyra, men intensivt med tävlingar tre dagar i rad.

Snöovädret över östra USA och Kanada drog även över Quebec, vilket gynnar skideliten.

– Det har kommit två, tre decimeter snö de senaste dagarna och är väldigt fina förhållanden, säger förbundskapten Rikard Grip.

Chansen är liten

För Stina Nilsson gäller det att slå till direkt. När hon vann Drammens klassiska sprint förra veckan och Maiken Caspersen Falla oväntat missade att gå vidare från kvalet dök plötsligt chansen upp att vinna sprintcupen.

Men det ska mycket till. Falla leder fortfarande med 42 poäng. Seger i kväll ger 50 poäng.

– Om Stina vinner får Falla inte bli bättre än 23:a, har Grip räknat ut.

– Så chansen är liten. Sprintbanan ser inte riktigt likadan ut som förra året då Stina vann här. Men det är en fin sprintbana, korta, snabba backar så det blir höghastighetsåkning och det kan gynna Stina.

Tror också på Jönsson

Hanna Falk och Ida Ingemarsdotter kan också göra sig gällande i sprint. Annars är det mest Charlotte Kalla och Marcus Hellner som Grip tror kan mäkta med topplaceringar i Quebec. I morgon väntar 10 respektive 15 kilometer klassisk åkning med masstart och på söndag avslutas minitouren och hela världscupen med 10 respektive 15 kilometer fristil med jaktstart.

– Det blir intressant att se Emil Jönsson också. Mass- och jaktstart passar honom och vi vet ju att han är bra i sprint.

Flera toppåkare saknas i Quebec, bland andra norrmannen Martin Johnsrud Sundby och ryssen Sergej Ustiugov som toppar herrarnas världscup. Sundby har redan säkrat världscuptiteln och föredrar att köra långloppet Birkebeinerrennet i stället. Och profilen Petter Northug blev inte ens uttagen i det norska laget.