Valtteri Bottas snabbast i kvalet till Österrikes GP

Foto: Darko Bandic / TT / NTB Scanpix
Valtteri Bottas snabbast i kvalet till Österrikes GP
SPORTBLADET

Lewis Hamilton straffas inför Österrikes GP.

Därför startar VM-tvåan från ruta åtta.

– Nu ska jag göra allt jag kan för att vi ska ta en dubbelseger, säger han.

Snabbast av alla i F1-kvalet till Österrikes GP var Valtteri Bottas, Mercedes. Han tog sin andra pole position och intill honom startar VM-ledaren Sebastian Vettel, Ferrari.

– Det var inget perfekt varv, men det räckte, säger Bottas.

Vettel hade chansen att ta pole position i Österrikes GP, men på hans sista varv fick Haas Romain Grosjean ett problem med bilen och stannade på banan vilket gjorde att det vinkades för gul flagg och kvalet avslutades.

– Det var lite anticlimax med den gula flaggan där, säger Sebastian Vettel som aldrig tigare har startat Österrikes GP från första startled.

– Jag var inte tillräckligt snabb i dag, men bilen kändes riktigt bra och jag ser fram emot morgondagen.

Valtteri Bottas snabbast i kvalet till Österrikes GP

Lewis Hamilton kröde in som trea i kvalet, men han bytte växellåda inför tävlingen och flyttas tillbaka fem platser i starten. Det gör att han startar från ruta åtta.

– Jag ska göra allt jag kan för att försöka köra in en dubbelseger tillsammans med Valtteri, säger Hamilton som är VM-tvåa.

I och med att Hamilton flyttas ner i starten delar Kimi Räikkönen, Ferrari och Daniel Ricciardo, Red Bull andra startled. Bakom dem står Max Verstappen, Red Bull och Romain Grosjean, Haas.

Ericsson snabbast i Sauber

Marcus Ericsson lämnade som väntat kvalet redan i Q1, men han kvalade ut sin teamkollega Pascal Wehrlein. Trots det startar de båda bilarna från Sauber i sista startled.

– Jag tycket att det var ett steg i rätt riktning. Vi hade en väldigt jobbig gårdag och vi hade ingen bra känsla i bilen. Vi gjorde lite ändringar under natten och lade på lite mer downforce. Det kändes bättre på den tredje träningen och ännu bättre under kvalet, även om vi inte är nöjda med att starta i sista led. Det var skönt att vara före Pascal, säger Ericsson till Viasat Motor.

– Det kommer att vara ett långt och tufft race i morgon. Det brukar vara kritiskt för bromsarna här. Förhoppningsvis händer det lite grejer framför oss och sedan gör de förändringar som vi har gjort att vi kan slåss med bilarna framför.

Wehrlein har tagit fem poäng i år, den senaste när han fick hjälp av en stallorder i Baku. Ericsson jagar åtres första VM-poäng.

Österrikes GP startar kl 14.00 i morgon söndag.

ARTIKELN HANDLAR OM