Meraf Bahtas ilska: Väldigt irriterad

Foto: Jimmy Wixtröm
SPORTBLADET

LONDON/STOCKHOLM. Meraf Bahta blev trängd av Jennifer Simpson och slutade nia i VM-finalen på 1500 meter.

Efteråt ville svenskan protestera – men så blir det inte.

– Jag är väldigt irriterad på att hon knuffade mig, säger Bahta.

2014 vann Meraf Bahta EM-guld på 5000 meter. Sommaren därpå hoppades hon ta sin första medalj mot det högsta internationella motståndet, men en fotskada stoppade hennes medverkan på VM.

På OS förra sommaren blev 27-åringen sexa på 1500 meter och under det pågående världsmästerskapet i London har hon imponerat ännu mer. I lördagens semifinal gled Bahta enkelt vidare som tvåa på tiden 4.04,04.

I måndagkvällens final hoppades den formstarka svenskan på medalj och höll inledningsvis en framskjuten position.

”Inte vanligt att de kommer så”

Farten drogs upp efter halva loppet. Bahta låg sexa-sjua när klockan ringde för sista varvet, hon försökte avancera men fastnade i det täta fältet. Krafterna tröt under ett otroligt snabbt sistavarv och svenskan gick i mål som nia på tiden 4.04,76.

Kenyanska Faith Kipyegon vann guldet framför silvermedaljören Jennifer Simpson och den starkt spurtande Caster Semenya, Sydafrika. Men efteråt menade Bahta att loppet helt förändrats efter flera knuffar, framförallt en gruffig situation med Simpson där amerikanskan smet förbi på innern.

När hon pratar med Sportbladet är hon märkbart irriterad.

– Det här är väldigt jobbigt. Jag är besviken. Med 700 meter kvar är det mycket puttar och knuffar. Det händer jättemycket. Jag hamnar på tredje banan och stängs och kommer nästan sist, säger Meraf Bahta.

– Jag kände verkligen att jag kunde ta en medalj i dag.

Vill du att Sverige lämnar in en protest mot Simpson?

– Hoppas det. Jag vill gärna att de ser det här loppet två gånger. Jag fattar inte att hon kommer från vänstersidan. Det är inte vanligt att komma in så.

Simpson: Jag är inte orolig

När Sportbladet pratar med silvermedaljören Jennifer Simpson svär hon sig fri från skuld och tycker inte att hon behöver be om ursäkt.

– Ibland blir det riktigt fysiska lopp. Det blir inte alltid så, men du måste försvara ditt territorium. Jag tror inte på att ge mig på andra, jag vill ha ett rent lopp och tycker att det var rent i dag. Det var mycket knuffar för att behålla position, men du får stanna kvar i ditt utrymme och försvara det, säger Simpson.

Hon var för snäll mot dig?

– Jag vet inte. Vi får se.

– Du springer med dina löparinstinkter och jag var definitivt inte ute efter henne. Jag känner med henne om hon tycker att det påverkade hennes lopp, men någon trampade på min sko 2015. Sånt händer.

Du är inte orolig för en protest?

– Jag är inte orolig, nej.

Senare under kvällen kommer Sveriges besked i frågan: förbundskapten Karin Torneklint berättar att de inte har lämnat in någon protest.

– Nej det har vi inte gjort. Hon har fått många smällar, det var väldigt ruffigt. Men vi känner att om vi lämnar in en protest så händer inte så mycket. Då kan hon som bäst komma åtta, säger Torneklint.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM