Broderns ilska – efter ”Carlas” död: ”Man blir förbannad”

Av: Simon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Motorlegendaren Håkan ”Carla” Carlqvist gick bort i torsdags, 63 år gammal.

Redan dagen innan spreds det uppgifter om hans dåliga tillstånd på Facebook, vilket fick hans anhöriga att bli oroliga.

– Det var väl någon ambulans- eller sjukhuspersonal som kände igen honom och skrev. Det är sjukligt, säger storebrodern Bertil Carlqvist till Sportbladet.

En av Sveriges största motorprofiler, Håkan ”Carla” Carlqvist, gick tragiskt bort i torsdags efter att ha drabbats av en hjärnblödning under onsdagen.

Det var också på onsdagen som storebrodern Bertil fick ett telefonsamtal från Håkans fru Anneli, som berättade att 63-åringen hade förts till sjukhus i Frankrike där han bodde.

Samma kväll sipprade det ut uppgifter om guldmedaljörens hälsotillstånd på Facebook, vilket skapade oro bland ”Carlas” närmaste.

”Blir förbannad”

– Det är sjukligt. Det var väl någon ambulans- eller sjukhuspersonal som hade känt igen honom och skrivit, säger Bertil Carlqvist till Sportbladet.

På onsdagskvällen blev han uppringd av ”Carlas” vän Kent Öhlin, som hade läst vad som skrevs ute i Europa och hörde av sig.

– Folk ringde honom och frågade och han ringde mig. Man blir förbannad när det skrivs en massa skit. Mest förbannad är man över det här jäkla Facebook, där det kommer ut innan de anhöriga ens vet om det, säger Bertil, och tar upp ett annat exempel.

– Det var en amerikansk roadracing-kille som kraschade och så fick man läsa på Facebook att han var död innan ens hans morsa eller brorsa hade hunnit dit, och han levde när de kom dit. Det får ju vara någon måtta, det är helt sjukt. Man får ha lite i skallen innan man går ut och skriver en massa grejor. Sen om folk fjantar sig och skriver om sina egna liv, det är en annan sak, men man kan inte blanda sig i sånt där.

”Inte klokt”

Vet du om det skrevs saker om Håkan på sociala medier innan ni fick reda på det?

– Njae, jag visste ju om det, men det tog inte många timmar innan det skrevs om det nere i Europa. Det är privat folk som går ut och läcker. Det är fan inte klokt.

Håkan ”Carla” Carlqvist blev världsmästare i motocross 1979 och 1983 och tilldelades Svenska Dagbladets bragdmedalj 1983.

– Han hade inget gratis. Han tränade och låg i under alla år, trots att det inte fanns pengar. Han gick den hårda vägen, säger Bertil Carlqvist.

Har ni hunnit tänka något kring en eventuell begravning, var den ska hållas?

– Ingen aning, det får hans fru bestämma. Det är inget som är planerat än. Det får framtiden utvisa.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

1 av 8 | Foto: Jan Collsiöö / TT / / TT NYHETSBYRÅN
Håkan Carlqvist vid GP-tävlingen i motorcross 500 CC i Västerås 24:e maj 1981.
Publicerad:

LÄS VIDARE