Dramatiken ombord – är plötsligt i vattnet

Man överbord gav Artemis underläge

avTT

Den första tävlingsdagen i kvalfinalen i America's Cup fick ett dramatiskt slut.

Svenskbåten Artemis skeppare Nathan Outteridge föll överbord och motståndaren Nya Zeeland tog ledningen med 2–1 i matcher.

Foto: Gilles Martin-Raget/AP/TT
Svenskbåten Artemis ligger under i kvalfinalen mot Nya Zeeland efter första dagens seglingar.

Artemis hade en knapp ledning när Outteridge skulle springa från ena till andra sidan men tappade fotfästet, halkade och ramlade i vattnet. Outteridge klarade sig oskadd och plockades upp av en annan båt. Artemis fortsatte utan sin skeppare hade ingen chans att komma i kapp Nya Zeeland.

– Jag tror han (Outteridge) var upprörd efter vad som hände, sade Paul Goodison, rorsman på Artemis.

Svenskbåten fick en lovande start i första matchen men seglade sedan utanför banbegränsningen vilket resulterade i ett straff och 1–0 till Nya Zeeland.

– Förutom det misstaget seglade vi bra, sade Artemis skeppare Nathan Outteridge i ett pressmeddelande.

– Ombord kan jag se siffror som räknar ner avståndet vi har till bangränsen och en liten vindby gör att avståndet försvinner snabbt. Vi gjorde en felbedömning och det kostade oss matchen.

100 procent flygtid

Artemis vann nästa match och utjämnade till 1–1. Ytterligare en bra start för Sverige och tack vare perfekta manövrar nuddade inte båtens skrov vattnet på vägen fram till målet.

– Vi är väldigt nöjda med den matchen, sade Outteridge.

Kvalfinalen avgörs i bästa av nio matcher. Vinnaren får möta regerande mästaren Oracle. Sverige har aldrig vunnit America’s Cup.

ARTIKELN HANDLAR OM

Segling