Lillasyster Duplantis vill tävla för Sverige: ”Hade varit coolt”

Johanna Duplantis siktar på OS i Paris 2024

Vad är bättre än en stavhoppare med efternamnet Duplantis?

Två stavhoppare med efternamnet Duplantis!

– Det hade varit coolt att få tävla för Sverige tillsammans med Mondo, säger Johanna Duplantis till UNT.

Skriver du in ”Duplantis” i Googles sökmotor får du 2 580 000 resultat på 0,69 sekunder. Övervägande del av resultaten innefattar Armand Duplantis – den svenska stavhopparen som innehar världsrekordet och i går tog OS-guld.

Men i skuggorna lurar en ny Duplantis – lillasyster Johanna. 18-åringen ses som ett stort framtidshopp inom svensk stavhoppning.

– Vi hade en stavhoppsbana på vår baksida när jag växte upp och vi brukade alltid leka där och ha kul. Lite senare började jag träna och bli mer seriös, säger Johanna till Upsala Nya Tidning.

”Vem hade inte velat bli lika duktig”

Johanna är den fjärde och yngsta stavhopparen i familjen Duplantis. Hon tävlar för Upsala IF och har ett personbästa på 3,96 (inomhus).

Hon missade precis U23-EM i sommar, då det krävs ett fyrametershopp för automatisk kvalificering. Efter sommaren börjar Johanna på Louisiana State University för att träna stavhopp – precis som brorsan Armand.

– Vi älskar sporten allihop och att jag har tre storebröder har nog hjälpt mig att bli mer tuff, vilket jag har nytta av i stavhoppningen, säger hon.

Siktar på OS i Paris

Det svenska juniorrekordet i stavhopp har Angelica Bengtsson på 4,63 – dit är det en bit kvar. Storebror Armands jakt på OS-guldet i Tokyo har hon följt från tv-soffan på grund av coronarestriktioner.

Nästa OS, i Paris 2024, hoppas hon kunna vara med tillsammans med Armand på innerplan och tävla.

– Förhoppningsvis, det hade varit coolt att få tävla för Sverige tillsammans med Mondo. Det är absolut en målsättning jag har.


Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.