Ridsport-EM 2017

Sverige har medaljchans: "Det känns jättebra"

avTT

Foto: Pontus Lundahl/TT
Svenska hopplandslaget från vänster: Douglas Lindelöw, Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson, förbundskapten Henrik Ankarcrona och Peder Fredricson.

Det svenska hopplandslaget har en stor chans att ta medalj i EM på hemmaplan.

Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona är optimistisk.

– I och med att vi ligger mindre än ett nedslag (fyra fel) från ledaren har vi chansen att nå ända upp, säger han inför dagens tävlingar på Ullevi.

Malin Baryard Johnsson, Douglas Lindelöw och Peder Fredricson och Henrik von Eckermann. Det är de fyra ryttarna som finns med i Sveriges hopplag.

Och för Fredricson gick det riktigt bra i går.

– Han känns bättre än någonsin, säger han om hästen All in.

Fredricson – som tog silver i OS i fjol – leder den individuella tävlingen på noll fel, före tysken Marcus Ehning (0,59 fel) och portugisiskan Luciana Diniz (0,67). Men en sak i sänder, en runda och en dag i taget. Det är Fredricsons melodi och från OS lyckosamma koncept.

– Min plan var faktiskt inte att vinna utan att hamna bland de tio bästa. I början av en lång vecka är det viktigaste att få hästen att hoppa bra – och det gjorde han, sade Fredricson efter den felfria ritten i går.

Avgörs på söndag

Den individuella finalen avgörs inte förrän på söndag eftermiddag. Innan dess är uppdraget att hjälpa hopplandslaget till en medalj i lagtävlingen sent i morgon kväll. Fredricsons fenomenala runda i går såg till att Sverige blir att räkna med och att laget går in i dagens andra omgång med en positiv känsla.

Laget är trea på 7,21 fel. Schweiz leder på 5,15, före Frankrike på 6,78.

Däremot försvann i praktiken Henrik von Eckermanns förhoppningar om en individuell EM-medalj. Ett rejält dopp i vattenhindret och en vägran fick sekunderna att rinna i väg och han landade först på 64:e plats på 9,19 fel..

"Absolut med"

Nu får han först och främst bidra i lagets medaljjakt.

Och det finns bra möjligheter till att det blir svenskt på pallen. Douglas Lindelöw red felfritt i går och då Malin Baryard Johnsson också stod för en hygglig prestation kunde von Eckermanns resultat strykas.

– Vi är absolut med och det känns jättebra, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona efter fyra av tolv rundor.