’Sveriges stora framtidshopp’

Här är svenskarna du ska hålla ögonen på

SPORTBLADET

▪▪ Marcus Ericsson har det tungt i Formel 1.

▪▪ Han har inte tagit några poäng på två år och kämpar för ett förnyat förtroende - men svensk bilsport är betydligt bredare och starkare än så.

▪▪ En VM-titel är redan säkrad, det kan bli ytterligare två innan hösten är över och fler svenska racerförare är på väg att vinna internationella titlar.

▪▪ Sportbladets motorreporter Anna Andersson har gjort en genomgång över killarna du ska hålla koll på hösten 2017.

Joel Eriksson, formel 3.
Han är Sveriges stora framtidshopp, ligger trea i EM och de båda förarna framför honom i mästerskapet sponsras av två F1-team. Eriksson är en fantastisk talang, men samarbetar med BMW som inte har något team i F1 utan i DTM. Därför kan det bli en naturlig väg för Eriksson, även om han har både tekniskt kunnande och en racingtalang som bör ta honom till F1.

Felix Rosenqvist, Super Formula
Han är den svenske racingföraren som flest fans på hemmaplan, trots att han kör Formula E och Super Formula i Japan. I Formula E var han bäste debutant och slutade trea, i japanska Super Formula ligger han på trea efter fyra av sju deltävlingar. I helgen kör han den femte i Autopolis.

Mattias Ekström, DTM
Veteranen har hunnit bli 39 år och han är regerande världsmästare i rallycross, men även om han dubblerat i år har hans arbetsgivare Audi haft fokus på DTM. När nu tre deltävlingar återstår leder han den med 18 poäng, men under helgens deltävling på Nürburgring har han en tung ballast med sig.

Johan Kristoffersson, rallycross
Han har fyra VM-segrar i rad och kan avgöra mästerskapet i månadsskiftet september/oktober när serien kör i Buxtehude, Tyskland. Klarar Kristofferssons går VM-titeln till Sverige för andra året i rad.

Pontus Tidemand, rally
Han har haft en makalös säsong, varvat segrar med pallplatser i VM och han har redan säkrat mästartiteln i WRC2, trots att flera deltävlingar återstår av säsongen. WRC nästa?

Linus Lundqvist, formel 4
Den kvicke stockholmaren imponerar i det brittiska mästerskapet där han hade pole position, vann loppet och körde det snabbaste varvet senast. Han är en talang värd att hålla ögonen på.

Thed Björk, WTCC
Ska han bli den förste svensken att vinna ett av FIA:s världsmästerskap i banracing? När fyra deltävlingar återstår ligger han tvåa, tolv poäng efter ledaren Tiago Monteiro från Portugal.

Gustav Malja, formel 2
Han debuterade i serien under F1 förra säsongen och målet är att ge mästerskapet tre år innan han går vidare till racingens kungaklass. Han ligger tolva i F2, men resultaten har inte övertygat. I somras gjorde han däremot ett bra F1-test för Sauber.

FAKTA

Motorlistan

1) Lewis Hamilton
Han krossade allt motstånd under Italiens GP i på Monza. Nu har den förra världsmästaren återigen greppet om F1, men det skiljer bara ett par poäng till tvåan Sebastian Vettel och nästa helg möts de i Singapore, på en bana som bör passa Vettel och Ferrari betydligt bättre.

2) Mattias Ekström
Svensken jagar sin tredje titel i DTM och leder mästerskapet inför helgens deltävling på Nürburgring. Där kan vädret spela av avgörande betydelse.

3) Johan Kristoffersson
Nu är han mycket nära VM-titeln i rallycross. Han kan säkra den i Tyskland om två veckor.

4) Fredrik Lindgren
Han ligger femma i VM inför helgens kvällens i Tyskland, men är bara tio poäng bakom ledande Jason Doyle.

5) Joel Eriksson
Han är 55 poäng från EM-ledningen när nu tre deltävlingar återstår. I helgen kör han på Nürburgring och den tävlingen är extremt viktig för svensken.
– Det bästa jag kan göra är att tackla den precis som vanligt, säger Joel Eriksson. Jag har antagligen inte råd att tappa fler poäng till toppen nu.

6) Sebastien Ogier
Det hetaste snacket inom WRC just nu är att Citroën vill värva VM-ledaren. En fransman i ett franskt team, det var mycket framgångsrikt under Sebastien Loebs tid.

7) Pontus Tidemand
Världsmästaren gästar SM-finalen och East Swedish Rally som avgörs i dag. Även den tidigare MV-föraren P-G Andersson finns med i startfältet.

8) Andres Mikkelsen
Han lämnar Citroën och till kommande tre deltävlingar kör han för Hyundai.

9) Rospiggarna
Fjolårets mästare möter Vetlanda i den ena SM-semifinalen i speedway. I den andra möts Masarna och Smedarna. Den första semifinalen avgörs på tisdag, returen en dag senare. Resultatet i de båda matcherna räknas samman och totalsegraren avancerar till SM-finalen som körs 26:e och 27:e september.

10) Alex Lynn
Han imponerade i New York och får en plats hos Virgin i Formula E, det gör den förre WTCC-mästaren Jose-Maria Lopez arbetslös.

Motorstopp
Valentino Rossi
Mc-stjänan har opererats för det benbrott han drabbades av när han körde motocross. Han har börjat sin rehabilitering, men missar helgens deltävling på Misano och lär missa minst en till.
– Den mentala smärtan är värre än smärtan i benet, säger Rossi själv.