Italien Europamästare efter stor dramatik

Italien är Europamästare i fotboll för första gången på 53 år.

Det hela avgjordes efter en straffrysare på Wembley.

Då klev målvakten Gianluigi Donnarumma fram och blev stor hjälte.

Italien är bäst i Europa. Det krävdes 120 minuter fotboll plus en rafflande straffläggning innan en mästare kunde tas fram.

Då klev målvakten Gianluigi Donnarumma fram och blev hjälte när han räddade Marcus Rashfords, Bukayo Saka och Jordan Sanchos straffar samtidigt som Italien bara missade två. Pikant nog var det just Rashford och Sancho som skickades in i den 120 minuten i ett dubbelbyte av Gareth Southgate för att bli straffhjältar.

”Vi förtjänade den här segern”

Det är andra gången i EM-historien som det avgörs från elva meter, senast var 1976.

– Det är helt otroligt, jag är 37 år. Jag trodde inte jag kunde känna de här känslorna. Men när vi samlades i maj kände vi något magiskt i luften. Vi trodde på det här. Den här matchen slutade på bästa tänkbara sätt. Vi får tacka Donnarumma, det är otroligt. Vi förtjänade den här segern. Det är något magiskt för mig att få vinna det här. Jag känner mig så emotionell just nu. Jag ser fram emot att komma hem till Rom i morgon och fira med supportrarna och familjen, säger lagkaptenen Giorgio Chiellini i TV4.

Det var en final som rivstartade när England tog ledningen inför ett kokande Wembley Stadium efter bara 117 sekunders speltid.

Luke Shaw blev tidernas snabbaste målskytt i en EM-final när han bombade in 1–0 på ett inlägg från Kieran Trippier.

Därefter blev det en enda lång italiensk kamp för att spräcka målnollan och komma ikapp.

Och den kom.

Sen kvittering

Med 25 minuter kvar att spela av matchen nickade Marco Veratti till på en hörna och bollen tog i stolpen. Leo Bonucci vräkte sig fram och tryckte in returen.

Därefter jämnade spelet ut sig, engelsmännen bytte formation från 5–3–2 till 4–4–2 och tog in Bukayo Saka i matchen.

Men fler mål blev det inte under ordinarie speltid utan allt fick som nämnt avgöras med en straffsparksläggning som Italien vann.

– Grattis till Italien. Italien gjorde det svårt för oss. Vi tog ledningen tidigt och förväntade oss inte det. Jag är stolt över laget, supportarna och vårt land. Vi ångrar ingenting, vi gjorde det bästa vi kunde, säger dem engelska mittfältaren Kalvin Phillips.

Redan inför EM-finalen stod det klart att den som skulle vinna skulle ta sin första stora triumf på väldigt länge.

England har aldrig någonsin blivit Europamästare, vann VM 1966, och senast Italien lyfte EM-bucklan var 1968 efter att ha besegrat dåvarande Jugoslavien hemma på Stadio Olimpico i Rom. 2006 blev Italien värlsmästare.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.