Sarah Sjöström bekvämt vidare till semifinal

TOKYO. Om den allvarliga skadan skulle stoppa Sarah Sjöström?

Knappast.

Hon tog sig jublande vidare till OS-semifinal i 100 meter fjärilsim med tiden 56,18.

– Det här var mycket, mycket bättre än jag väntat mig, säger hon efteråt.

Det var dags för Sarah Sjöström att göra sin OS-entré i 100 meter fjärilsim.

Och trots all oro och ovisshet inför slutade det med en strålande sådan.

OS-guldmedaljören från Rio 2016 darrade aldrig och tog sig enkelt vidare till semifinal. Efter en svag förstalängd simmade Sjöström som en torped och kom i mål på tiden 56,18. Inte nära hennes världsrekord på 55,48 – men alltjämt en sensationell prestation sett till förutsättningarna.

Häpen: ”Jag vet inte varför”

För själv var hon lika häpen som glad efter loppet.

I februari skadade ju Sjöström sig allvarligt sedan hon halkat på en isfläck och fått ett allvarligt benbrott i armbågen. Efter operationen väntade en mödosam och frustrerande rehab som genomleds under många månader. Länge tilläts hon inte ens använda armarna under simpassen utan fick nöja sig med att träna benen i väntan på att högerarmen skulle läka. Dessutom plågades hon av en molande smärta långt efter operationen.

Ingen visste vilken nivå Sjöström skulle hålla i Tokyo. Inte huvudpersonen heller, som spelat ner sina chanser i favoritdistansen fjärilsimmet.

Då lämnade hon ett lika efterlängtat som oväntat formbesked: sin bästa tid på 100 meter fjäril på många år.

– Jag trodde aldrig att jag skulle göra den bästa tiden på fyra år, säger Sarah Sjöström glatt till den svenska pressen efteråt.

– Jag minns inte när jag kände mig så stark på sista längden i hundra meter fjäril någonsin förr. Jag hade kunnat simma en hundring till! Jag kände mig oväntat lugn inför loppet. Visste inte vad jag skulle förvänta mig. Jag hade själv kunnat vänta mig en tid på 56.90, så det var svårt att veta hur jag låg till.

Även Hansson till semifinal

Kunde du drömma om det här?

– Det här var mycket, mycket bättre än jag väntat mig. Jag trodde inte att jag skulle göra min bästa tid på fyra år. Det ska jag erkänna. Jag vet inte varför det gick så bra. Jag hade all fokus på rätt teknik snarare än att ta i mycket. Jag gick på rutin.

Sarah Sjöströms tid höll medaljklass och mätte sig mycket bra med det övriga fältet. Svenskan kvalificerade sig som trea bakom australiensiskan Emma McKeon och kinesiskan Zhang Yufei, som tog sig i mål på 55,82.

Dessutom tog sig Louise Hansson vidare till semifinal efter tiden på 56,97.

– Jag är jättenöjd. Jag gjorde det jag skulle. Målet var att mig till en semifinal. Det var inget perfekt lopp och det ska finnas mer i mig, men jag är nöjd. Det är kul att Sarah också simmade bra och att det funkade med fjäril för henne, säger Hansson.

Semifinalen kommer att äga rum i morgon klockan 03:40 svensk tid.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.