HockeyEttan

Nycklarna i åttondelarna – så ska lagen bli vinnare

Av: 

Mikael Mjörnberg

SPORTBLADET

På söndagen valdes motståndet. På tisdag släpps pucken i Hockeyettan-slutspelets åttondelsfinaler.

Då har samtliga 16 lag specifika nycklar i sitt spel som måste fungera om de ska lyckas ta sig vidare.

I dag granskar vi vilka.

Se hela slutspelet i Hockeyettan med Sportbladet plus

De högst rankade lagen har gjort sina val. Det är klart för åttondelsfinaler och Hockeyettans slutspel kan ta sin början ”på riktigt”.

Nu ska agnarna sållas från vetet och outsider-lagen göra sitt bästa för att få storfavoriterna på fall. Här är samtliga lags nycklar till att bli framgångsrika i sina respektive matchserier.

Boden-Kalix

Boden: Boden har bredden, spetsen, målvakterna, backarna och anfallarna. De är kort och gott bättre än Kalix på alla positioner. Lägg därtill att föreningen har högre ambitioner än sin motståndare, det vill säga ett omedelbart avancemang till Hockeyallsvenskan. I den här matchserien, liksom i hela slutspelet är Bodens största motståndare de själva. Det förefaller högst otroligt att de skulle hemfalla åt underskattning, men här gäller det att steppa upp. Så länge Boden når sin normala nivå promenerar de vidare.

Kalix: I sina bästa stunder spelar Kalix en ganska fyndig och bra anfallshockey, men det finns inte på kartan att laget slår ut Boden med sitt eget spel på sina egna villkor. Nyckeln för Kalix blir att trasa sönder och förstöra rytmen. Vara tråkiga, jobbiga och få det ganska aggressiva Boden-gänget att fokusera på att vara just aggressiva istället för att spela metodiskt. Att slå först för att få motståndaren att svara upp med samma mynt och därmed tappa koncepten, om så bara med några procent. Det enda sättet att slå Boden är att få dem att fokusera på fel saker, om det nu är möjligt.
Tips: 2-0 i matcher

Nybro-Borlänge

Nybro: Robin Johansson är en av slutspelets allra vassaste målvakter och laget har i snart två säsonger bevisat att de kan praktisera ett Fort Knox-försvar som vinner matcher. Nu gäller det bara att offensiven hänger med. Nybro har ett brett material och många potentiella matchvinnare, men har periodvis haft svårt att få ut sin max av sin offensiva spets. Nu gäller det att vara på tå från start, är man det bör Borlänge inte ha särskilt mycket till chans.

Borlänge: Det är ingenting man har velat skylta med, men enligt uppgifter har det varit rejält rörigt bakom masarnas kulisser där alla inte dragit jämnt. Följaktligen har Borlänge också agerat som ett lag utan någon större harmoni eller trygghet. Lägg därtill att man släppte sin stora stjärna Markus Persson vid deadline. Spelmässigt är det tveksamt om laget över huvud taget hör hemma i slutspelet. Borlänge måste komma samman som grupp om de över huvud taget ska ha någon chans.
Tips: 2-0 i matcher

Hudiksvall-Piteå

Hudiksvall: Nyckeln är att släppa handbromsen. Hudiksvall blev framgångsrika i Allettan med en förhållandevis tät defensiv och en offensiv som tog sig mer och mer under seriens gång. En god kombination av båda delar. I ett slutspel finns dock en överhängande risk att man tänker defense first och tar det säkra före det osäkra. Det vore fel väg att gå för Glada Hudik. Man har ett ystert gäng ungtuppar med en stor offensiv uppsida som man måste gick fritt spelrum. Får Hudiksvall för sig att backa hem kan de bli uppkäkade av Piteå, öser de på framåt kommer de förr eller senare att lyckas åka sönder dem.

Piteå: Det är samma visa som varje år. Nyckeln är att stjärnorna kliver fram och leder laget genom att spela på sin högsta nivå. Om Magnus Isaksson, Joakim Högberg och Carl Becker inte går i bräschen är det ingen som gör det.
Tips: 2-1 i matcher

HC Dalen-Mariestad

HC Dalen: De har precis rätt tränare för att lyckas med det, den gamle HV71-profilen Per Gustafsson vet vilka knappar han ska trycka på, men HC Dalen måste envetet fortsätta pränta in bilden av att de är en underdog. Det spelar ingen roll att de vann den västra serien, kom tvåa i den södra Allettan och har ligans kanske mest namnkunnige spelare (Martin Thörnberg) i truppen. HC Dalen funkar sällan särskilt bra som favorit. De måste fortsätta odla bilden av att de slår ur underläge så pass intensivt att de tror på det själva.

Mariestad: Hitta en slutspelsidentitet. Laget slog ut Eskilstuna Linden i två raka och bjöd på några tjusiga mål på köpet. Men vad säger det egentligen? Det är inte genom att bjuda på det vackra skaraborgarna kommer bli framgångsrika. Historiskt är det snarare så att när det har gjort ont att möta Mariestad, det är då de har varit riktigt bra. Materialet för att vara ett lirarlag har man om man skulle tycka att det vore en bra idé. Men det är det inte. Bois måste bli elakare. Spelarna för att plocka fram det smutsiga spelet finns ju också i truppen, om än inte i samma antal som tidigare, men nu är det deras tid att skina.
Tips: 1-2 i matcher

Vimmerby-Mörrum

Vimmerby: Nyckeln är att fortsätta vara tråkiga, tråkiga tråkiga, färglösa, målsnåla Vimmerby. Framgångsreceptet för Vimmerby de senaste säsongerna har varit att Tomas Rydén är en utsökt målvakt och att tränaren Phil Horsky lyckats foga samman ett tätt och tight försvarsspel framför sin keeper. Det är så man kommer bli framgångsrika här också, genom att tråka ut sin motståndare. Då kommer Mörrum förr eller senare gå bort sig i sin iver att vara kreativa och Vimmerby kunna kapitalisera.

Mörrum: Det finns väl knappast något mer osexigt idrottsord ord än tålamod. Men det är den allra viktigaste nyckeln om Mörrum ska kunna slå ut Vimmerby. För det är ju så fantastiskt kul att anfalla, som lekande laxar kan Mörrum ibland ha en tendens att ösa på framåt med mer hjärta än hjärna. Gör laget det kommer man gå rakt i defensivstarka Vimmerbys fälla. Då ställer smålänningarna om och kan göra enkla mål. Med andra ord, Mörrum ska givetvis inte tappa sin offensiva identitet, men här måste de spela med ett enormt tålamod och betydligt större säkerhetsmarginaler än vanligt.
Tips: 2-1 i matcher

Forshaga-Visby/Roma

Forshaga: Den största nyckeln för succécoachen Dennis Hall är att hejda ivern. Forshagas unga garde har gjort en lysande säsong och överträffat alla förväntningar med sitt intensiva sätt att spela hockey. De känner sig förstås oövervinnliga och risken finns att värmlänningarna tjurrusar för att ge fysiska Visby på nöten. Att de kan bli övertända och gå bort sig i ambitionen att verkligen köra mot sin motståndare. Ett djupt andetag kan vara på sin plats inför tisdagens första drabbning på Gotland.

Visby/Roma: Kort och gott att fortsätta vara grisar. Det är Visbys dna, men årets trupp visade väldigt lite av den varan under seriespelet. De var mediokra på sin höjd och skrämde ingen, men Halmstad gick i fällan. När Visby växlade upp och började spela fysiskt gav de hallänningarna en lektion i slutspelshockey. Men nu är alla varnade, nu måste Visby fortsätta steppa upp och höja sin intensiva nivå ytterligare om framgången ska fortsätta. Det är när Visby är jobbiga och jävliga de är bra.
Tips: 1-2 i matcher

Teg-Troja/Ljungby

Teg: Det är inget snack om var Umeå-gänget har sina styrkor. Offensivt är man ett bländande gäng som kommer göra sina kassar även mot ett defensivt välorganiserat gäng som Troja/Ljungby. Bakåt är det inte fullt lika imponerande. Här gäller det att göra Troja bekväma, att vagga in stjärnlaget i känslan av att det kommer ordna sig så att de blir kvar på utsida och inte riskerar de där extra blåmärkena för att ta sig in på kasse. Där kan Troja ha en tendens att hamna lite för ofta, när det blir mycket puck men lite verkstad och det är precis där Teg vill ha sin motståndare.

Troja/Ljungby: Det är en ovan situation att bli valda i slutspelet för Troja/Ljungby, men den vanligtvis så framgångsrika klubben är en slumrande best som förmodligen inte ens vet själva var de står. En femteplats i den södra Allettan är inte alls ett resultat som står i paritet med den trupp man förfogar över och i sina bästa stunder har man visat vilken sylvass och flärdfull anfallshockey man kan spela. Troja måste kort och gott vakna och våga vara kreativa. Då kan de lira brallorna av Tegs halvstappliga försvar.
Tips: 1-2 i matcher

Huddinge-Östersund

Huddinge: Östersund har i flera säsonger byggt hela sin identitet på en solid och trygg defensiv och duktiga målvakter. Samtidigt har Huddinges irrationella forwards bitvis en tendens att bli lite bekväma och hamna mer i hörnen än i hettan. Det är en ganska dålig kombination om man sympatiserar med Huddinge. Det unge Huddinge-gänget får helt enkelt inte ha respekt för de meriterade namnen i motståndarnas backbesättning och ge sig den på att utnyttja sin speed till att ta sig rakt på mål. Enkelt och rappt, hellre skjuta än passa måste vara melodin om Talangfabriken ska bli framgångsrik här.

Östersund: Mantrat är detsamma säsong efter säsong. Östersund har förtvivlat svårt att göra mål och den här säsongen är inget undantag. Trots att manskapet för att bomba in mål ju faktiskt finns i truppen. Men egentligen är det kanske inte några konstigheter, Östersund har gjort det till en ovana att hamna på utsidan. De måste ta rygg på grythunden Elias Bjuhr och ge sig in i skiten framför mål. Skapa oreda och situationer. Att få offensiven att fungera är a och o om Östersund ska ta sig vidare.
Tips: 1-2 i matcher

Här ser du hela slutspelet i Hockeyettan med Sportbladet plus

ANNONS EXTERN LÄNK

Se samtliga Champions League-matcher på C More! Beställ här

C More

Aftonbladet sänder hela Slutspelet i Hockeyettan | Aftonbladet Kampanjer
Publisert:

LÄS VIDARE

Kamikazetips: Så slutar slutspelet i Hockeyettan

ÄMNEN I ARTIKELN

HockeyEttan