Dansbandsvecka bakom största idrottsstödet

Malungs idrottsförening får överlägset mest av idrottens krisstöd för årets tredje kvartal.

Föreningen får 4 159 000 kronor.

Mycket tack vare att Dansbandsveckan i Malung ställdes in.

Malungs IF är en flersektionsförening och har bedriver verksamhet inom flera sporter som bland annat fotboll, ishockey och skidor.

Men man anordnar också flera arrangemang.

Dansbandsveckan i Malung är ett av dem och det genererar i vanliga fall runt sex miljoner kronor. Men sommarens evenemang ställdes in vilket var en hård ekonomisk smäll.

– Vi fick ungefär hälften av det vi sökte i första omgången innan 30 juni. Vi har ju en massa stora arrangemang. VI arrangerar Dansbandsveckan, marknader och har en stor fotbollsklubb och så vidare. Det är dessa intäkter vi lever på, så det var ett välkommet bidrag att vi fick det här, säger styrelseledamoten Sten-Inge Nilsson.

Nilsson säger att föreningen ansökte om mer än 4 miljoner kronor, men han känner sig ändå nöjd med utdelningen.

– Det ger oss i alla fall lite andrum att driva vår verksamhet vidare med både ungdom och elitidrott, säger han.

Miljonen mer

Malungs IF får med sina 4 159 000 kronor bra mycket mer än tvåan på listan: Helsingborgsklubben Eskilsminne IF som får 3 030 000 kronor. Trea på listan är Hudiksvallsklubben Strands IF som får 1 843 000 kronor.

Riksidrottsförbundets stöd baseras på hur stor förlust som föreningen har gjort i förhållande till sin omsättning. De som drabbas värst får mest pengar och i genomsnitt får föreningarna 44 procent av beloppet som de ansökte om.

Stödet till föreningarna börjar betalas ut måndag den 23 november och Riksidrottsförbundet räknar med att samtliga föreningar ska ha fått sitt stöd under vecka 48.

Behöver mer

Nästan 2 400 föreningar sökte ekonomiskt stöd. Alla har inte beviljats pengar och RF:s ordförande Björn Eriksson menar att det behövs mer pengar.

– Det kommer att krävas extraordinära insatser även under 2021 och därför ser vi behov av minst 2 miljarder i ytterligare stöd under nästa år och besked från regeringen behövs snabbt, säger han till förbundets hemsida.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.