Mejla

Anna Andersson

Andersson: Ge Perez en plats hos Red Bull

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter tio säsonger i Formel 1 vinner Sergio Perez sitt första lopp.

Men till 2021 har han ingen plats i mästerskapet.

Det är helt galet.

Formel 1 är en märklig värld på många sätt. Framförallt när det kommer till valet av förare. Det är inte prestationen som är absolut viktigast. Det är lika mycket pengarna, efternamn och marknadsvärdet.

Under årens lopp är det många förare som har tvingats inse det och i år är det Sergio Perez tur. Han har burit Racing Point på sina axlar under flera säsonger och i år har det varit tydligare än någonsin. Han har missat poäng i tre av årets 16 lopp, två av dem på grund av att han var sjuk i COVID-19 och förra helgen för att motorn gick sönder när han var på väg mot en pallplats.

Det är ett oerhört bra resultat och i Sakhir Grand Prix visade han återigen att han är en mästare på att hantera däcken. Trots att han var inblandad i en incident redan på det första varvet, tvingads in i depån och låg absolut sist gav han inte upp. Istället jobbade han sig igenom situationen, i 40 varv höll han liv i sina hårda däck och han skaffade sig rätt förutsättningar. När Mercedes gjorde ett par mycket ovanliga misstag i depån var Perez redo. Efter tio år i mästerskapet visste han precis vad han skulle göra.

Han var redo att ta teamets första seger i Formel 1. Han var redo att ta sin första seger i Formel 1.

Ändå har han ingen förarplats för 2021.

Sergio Perez i tårar efter första F1-segern.
Foto: Tolga Bozoglu / TT NYHETSBYRÅN
Sergio Perez i tårar efter första F1-segern.

När Racing Point blir Aston Martin till 2021 väljer teamet att satsa på Lance Stroll, son till ägaren Lawrence Stroll och den fyrfaldige världsmästaren Sebastian Vettel som tvingats lämna Ferrari.

Det är helt obegripligt att killen som ligger fyra i VM, som sett till att Racing Point ligger trea i det ekonomiskt så viktiga konstruktörsmästerskapet inte har någon styrning till nästa säsong.

Han vill fortsätta, han har en oerhört stark sponsor i Carlos Slim som är en världens rikaste affärsmän, men det räcker inte.

Den enda möjligheten för Sergio Perez att köra Formel 1 2021 är att Red Bulls chefer Christian Horner och Helmut Marko petar Alexander Albon och överger alla sina principer. Det tidigare mästarteamet har hittills valt förare ur de egna leden, men de vill varken ha tillbaka Pierre Gasly eller Daniil Kvyatt och de lär inte heller plocka upp Yuki Tsunoda som väntas debutera i systerteamet AlphaTauri.

Snälla Horner och snälla Marko se en repris av dagens race. Tänk igenom vad som har hänt i år och erbjud Sergio Perez ett kontrakt.

Ge er själva chansen att utmana Mercedes. Ge Sergio Perez chansen att köra en riktigt bra bil - och ge oss chansen att få de en adekvat utmanare till Mercedes.

George Russell. Alla visste att killen är bra, men i Sakhir Grand Prix var han vansinnigt bra. Omkörningen av Valtteri Bottas, omkörningen av Lance Stroll, jakten på Sergio Perez.

Det går knappast att göra bättre reklam för sig själv än så. Kom ihåg att Lewis Hamilton inte har något kontrakt för 2021 än. Troligen lär den sjufaldige mästaren krita ner sitt namn på avtalet inom en månad, men gör han inte det vet Mercedes var de ska vända sig.

Blir det inte 2021 blir det troligen 2022.

Ingen har inte råd att låta en diamant som George Russell vänta för länge.

Av: Anna Andersson

Publicerad:

LÄS VIDARE