Armand Duplantis vann Jerringpriset

Storslam – och fyra tacktal på svenska

Armand Duplantis succé fortsätter.

På Idrottsgalan tog han hem ännu en storslam, vann Jerringpriset och höll fyra (!) tacktal – på svenska.

– Jag är så tacksam, säger han.

Dubbla världsrekord, Bragdguldet, ”årets manlige friidrottare i världen” och överlägsen etta i Sportbladets årliga lista över svenska folkets mest omtyckta idrottspersonlighet.

På Idrottsgalan tog Armand Duplantis hem ännu ett gäng tunga utmärkelser, däribland det allra tyngsta som finns inom svensk idrott – nämligen Jerringpriset.

– Det känns overkligt. Helt galet. Jag förstår knappt vad som har hänt, säger han till Sportbladet.

Försök beskriva dina känslor?

– Det går knappt. Jag är bara så extremt tacksam över att få vara här i Sverige. Att svenska folket har tagit in mig och omfamnat mig på det här sättet ... det är overkligt. Jag menar, jag vet att jag är född i USA, att jag bara är halvt svensk, men jag älskar verkligen Sverige. Jag är så stolt när jag drar på mig den blågula landslagsdräkten med ”SWE” på bröstet. Jag är så tacksam för allt stöd. Jag ska försöka göra er stolta.

58 procent av rösterna

Det 21-åriga stavhoppsfenomenet vann i överlägsen stil. Han fick 58 procent av svenska folkets röster.

– Segermarginalen är den största på mycket länge, kanske någonsin, säger Markus Boger, chef för Radiosporten.

När Duplantis själv får höra om siffrorna blir han helt häpen.

– Skojar du? Wow! Vilken ära, säger han.

Han utmanades främst av Linn Svahn (längdskidor) och Henrik Harlaut (freeskiing). Även Lag Hasselborg (curling), Elin Cederroos (boxning), Björn Goop (trav), Viktor Hedman (ishockey) och Zlatan Ibrahimovic (fotboll) var nominerade, men försvann i gallringen.

Fyra tacktal på svenska

Totalt under kvällen fick Duplantis kliva upp på scenen fyra gånger. Och han valde att hålla alla sina tacktal på svenska, som egentligen är hans ”andra språk”.

– Jag vet att jag inte är så bra på språket, men jag ville göra ett försök. Jag visste att jag tog en risk och ska jag vara helt ärlig så hade jag ingen aning om vad jag gjorde. Det var skräckinjagande! Jag försökte bara få fram någonting, vilka ord som helst. Men hey, jag försökte. Och jag talade rakt från hjärtat, säger han.

Armand Duplantis hade ett succéartat 2020. Han inledde säsongen med att slå världsrekord inomhus två gånger (6,17 och 6,18). Därefter hoppade han 6,15 på en gala i italienska Rom och raderade därmed ut Sergej Bubkas 26 år gamla utomhusrekord.

Till sist, hur ska du fira detta?

– Jag har inga större planer. Jag ska vara med i några morgonsoffor i morgon bitti, sedan är det tävling igen om två veckor. Jag får vänta till efter säsongen. Då ska jag fira rejält!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.