”Det är skamligt hur han blir behandlad”

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Tim Schüberg
Foto: KENTA J NSSON / BILDBYR N
Tim Schüberg

Norrköping Dolphins föll mot serieledande Borås.

Efter matchen var coachen Adnan Chuk långt ifrån nöjd domarnas behandling av guarden Tim Schüberg.

– Vi har en ung landslagsspelare som blir behandlad på det här sättet, för mig är det skamligt, säger han.

Norrköping Dolphins pressade serieledande Borås, men det blev förlust på bortaplan med 71-65. Efter matchen i Svenska Basketligan, SBL, var coachen Adnan Chuk irriterad på domarna som satte guarden Tim Schüberg i tidiga foulproblem.

– Det svåra är när Tim Schüberg får alldeles för billiga blåsningar, det här upprepar sig i år också med honom. Han är vår motor och får sitta på bänken på grund av fouls som kan blåsas åt båda hållen men som väljs att blåsas på Tim för att han har ett svenskt pass och inte något annat, säger han på presskonferensen.

För Sportbladet utvecklar han resonemanget.

– Det här är ju allmänt känt. Tyvärr är det så har vi en landslagsspelare i form av Tim Schüberg som behandlas som jag vet inte vad. Inte för att han ska få saker med sig, men hans blåsningar kontra amerikanernas, det är så skevt som det kan vara. Han blir bortdömd gång på gång på gång. Jag har datorn full med klipp och det är inte blåsningar som är fifty-fift, det är riktigt, riktigt många helt solklara, säger Chuk och fortsätter:

– Jag har spelat i 15 år och aldrig sett maken till hur han blir behandlad. Okej att man får så kallade rookieblåsningar, men det här har pågått i två och ett halvt år för en spelare som tagit kliv från ung talang till herrlandslagsspelare. Snälla, vart är vi på väg? Varför är det så här? Ska det löna sig att våga satsa på svenska spelare eller ska det backfire? Det måste folk fråga sig.

Amerikanerna kommer undan med mer menar du?

– Det är klart det är. Det är inte bara jag som säger det, du kan prata med vem som helst. De kommer undan, men varför det är så får de som har blåst ifrågasätta och de som utvärdera dem också.

”Skadar oss och honom”

Vad tror du att det beror på?

– Det är en bra fråga. Fråga dem som är ansvariga. För mig är det helt oförståeligt. Jag har ingen aning vad man ska göra. Problematiken är väldigt tuff, det är en av våra viktigaste spelare, kanske vår viktigaste. Det skadar oss som lag och det skadar honom. Han foular som alla andra, det är inget konstigt, men det måste vara en fair bedömning och när de spelar på honom är det så långt ifrån. Det är beklagligt att man stoppar hans utveckling.

Foto: KENTA J NSSON / BILDBYR N
Adnan Chuk

Chuk ser Schübergs foulproblem som en stor anledning till att matchen mot Borås rann dem ur händerna, men säger också att hemmalaget vann välförjänt.

Hemmalagets Jyles Smith var poängbäst med 23 poäng och Nimrod Hilliard IV stod för 22. Borås toppar fortfarande ligan före Södertälje Kings som tog femte raka segern mot Uppsala Basket med 85-77.

Regerande mästarna BC Luleå studsade tillbaka efter förlusten mot Borås senast och slog Jämtland klart med 90-70.

Publicerad:

LÄS VIDARE