Peder Fredricson vinner Jerringpriset

SPORTBLADET

Jerringpriset väntades bli en duell mellan Sarah Sjöström och Henrik Stenson.

Men när rösterna var räknade stod OS-silvermedaljören Peder Fredricson som den stora vinnaren.

– Jag hade aldrig kunnat tro att jag skulle stå här i Globen och ta emot Jerringpriset, säger 44-åringen.

Foto: STEFAN JERREVÅNG

Peder Fredricson och hästen All In vann OS-silver i Rio. Men det var inte många som hade tippat att ryttaren skulle utmana om Jerringpriset.

När bara två kandidater var kvar stod det dock klart att Fredricson eller Henrik Stenson skulle ta hem folkets pris.

Fredricson fick 273 760 av de 790 263 rösterna och var tagen när han klev upp på scenen i Globen.

– Det var mäktigare än vad jag trodde. Lite för att det är just i den här arenan. När jag bytte från fälttävlan till hoppning så red jag min första tävling här. Jag ville vara med här och tävla men fick inte. Det enda jag fick vara med på var maskeradhoppningen. Då skulle jag aldrig kunna tro att jag skulle stå här i Globen och ta emot Jerringpriset. På så sätt var det laddat, säger han och fortsätter:

– När jag kom upp och började hålla tal och tacka alla ville jag berätta lite om hur det är att rida och vad vår sport handlar om. Då kände jag att det var helt tyst i publiken. Då kom känslorna på en lite, det var känslosamt.

”Får planera om lite”

Fredricson sa innan galan att han inte trodde att han skulle ha någon chans mot Stenson och Sjöström. Ändå hade han förberett ett tacktal.

– Jag var rätt säker på att Stenson och Sarah skulle vara bland de två sista. Samtidigt vet jag hur hästfolk är. De är vana att jobba hårt för att få det de vill. Även fast jag absolut inte trodde det var jag kanske inte helt överraskad.

Varför tror du att du vinner?

– Om jag ska vara ärlig: det visar hur stort intresset i Sverige är. Jag hoppas att det ger hästsporten en än större del i media och visar att det är en fantastisk idrott.
Vad betyder det här för dig?

– Jag värdesätter det enormt mycket med tanke på alla som har röstat och allt engagemang. Det är enormt stort.

Fredricson hade egentligen planerat en tidig kväll, men fick tänka om efter priset.

– Jag har precis kommit hem från en semester så jag tänkte att jag skulle rida lite imorgon, men jag får nog ändra planerna lite.