"Det är en dröm jag har"

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

I december erövrades första pallplatsen på sex år, veckan därpå den andra.

Hanna Falk är ett medaljhopp i VM-sprinten.

Denna och kommande helg kan hon visa att hon utmanar om VM-starter även i stafettlagen.

– Att åka stafetten är en dröm jag har. Fem kilometer kan jag åka fort på om jag är i form, säger hon.

Fredagen den 2 december blev känslosam för Hanna Falk.

Hon stod där framför oss i målområdet i Lillehammer efter tredjeplatsen i den klassiska sprinten och kämpade med tårarna.

Nästan sex år hade passerat sedan Ulricehamnsåkaren kom på pallen senast. Hon har brottats med skador, twar och tunga tankar, men stretat tillbaka till världstoppen. Till den pall som hon klev upp på första gången som 20-åring, 2009, bara månader före OS i Sotji.

Det blev ytterligare en tredjeplats före jul, i Davos.

– Det var väldigt skönt att få till det i Davos också, så det inte var en slump. Men jag känner att jag har gjort många bra tävlingar och bra testrace i sommar. Det känns som att jag har höjt mig ett snäpp och ingen är omöjlig att ta, säger Hanna Falk.

Det kändes lätt att fira jul och nyår efter den starten och förra helgen vann Hanna Falk sprinten i Skandinaviska cupen på VM-stadion i finska Lahtis. Hon var dessutom tvåa, efter polska stjärnan Justyna Kowalczyk i det klassiska milloppet.

Är redo för fler uppgifter

I helgen fortsätter världscupen och Hanna Falk hoppas på nya formbesked. Denna och kommande helg, hemma i barndomsorten Ulricehamn, finns det dessutom chans för Hanna Falk att visa landslagsledningen att hon är redo för fler uppgifter än individuell sprint.

– Teamsprint tycker jag ska passa mig bra.  Jag känner mig stark i år och det behövs mycket uthållighet. Jag tycker att jag har det nu, säger Hanna Falk till Sportbladet.

Nästa helg finns traditionell stafett på schemat också. Hanna Falk när en dröm om att ta en plats i stafettlaget där Stina Nilsson, Ida Ingemarsdotter och Charlotte Kalla på förhand känns givna.

– Det kommer att bli hårt om alla VM-platser, många har åkt bra och håller en hög nivå. Det är många om budet, men det vore en dröm, säger Hanna Falk.

Det som talar för sprintspecialisten är att hon inför den här säsongen tagit kliv distansmässigt och har en högre kapacitet.

– Själv känner jag att jag har chans på många lopp. Jag ska försöka hitta den bästa formen under VM, då är det möjligt att åka flera distanser, sen är det förstås upp till ledarna att bestämma. Sprinten är första distansen, det är den som är första fokus. Är jag i form där, är det inget som försvinner på tre dagar, säger Hanna Falk.

Spräcker någon silverlaget?

En annan åkare som är öppen på flera distanser är Ida Ingemarsdotter, som är allround och erfaren,

Hon har tränat på bra under jul och nyår och i helgens tävlingar, sprint och teamsprint, vill hon ha besked.

– Jag vill känna att kroppen svarar, att den beter sig som jag önskar. Att jag kan få ut den känslan jag haft på träningarna, säger Ida Ingemarsdotter.

Stina Nilsson och du tog silver på teamsprinten i VM 2015, är det någon som kan spräcka ett sådant starkt lag...?

– Ja, det var en bra fråga. Vi vet Stina och jag om vi båda är i form kan vi åka fort och det är det som det handlar om i ett mästerskap. Men det är inte jag som tar ut laget, det gör förbundskaptenen och tränarna....

Publicerad: