Han trodde att han hade upplevt allt...

SPORTBLADET

VÄSTERÅS. Andreas Bergwall trodde att han hade upplevt allt som målvakt.

Det hade han inte.

40-åringen höll nollan när Västerås säkrade en plats i SM-finalen.

– Det får gärna hända varje år, säger landslagskeepern till Sportbladet.

I bandy är det ytterst sällsynt att en målvakt lämnar isen utan att ha vittjat målnätet.

Visst, Andreas Bergwall stod mellan stolparna när VSK slog Ljusdal med 15-0 i grundserien, men att hålla nollan en SM-semifinal?

Dessutom mot Villa Lidköping, som gjorde 161 mål på 26 matcher i elitserien och innehåller notoriska målskyttar som David Karlsson, Daniel Andersson och Jesper Bryngelson.

Skrämt slag på dem

Det finns en förklaring till det. Bergwall har skrämt slag på dem genom att storspela i de föregående semifinalerna. Det märktes när Daniel Andersson brände ett friläge och David Karlsson prickade stolpen när han kunde göra mål från straffpunkten.

– Det gick bra i dag också. Jag hade lite flyt i första matchen och efter den blev det mycket skriverier, och förmodligen har även spelarna i Villa läst det. Det verkar som att det på något sätt har satt sig i skallen på spelarna, säger Andreas Bergwall.

Ska det vara möjligt att vinna en SM-semifinal med 8-0?

– Visst är det stora siffror, men vi var rätt bra i dag. Allt ramlade in under en period i första halvlek och när vi gör 4-0, 5-0 och 6-0 stendör matchen.

Är du bättre än någonsin?

– Jag vet inte, men det känns jättebra. Det har gått bra under hela säsongen och jag har växlat upp mer och mer under slutspelet. Jag hoppas att det finns en växel till, för då blir det bra.

”Vi är inte nöjda än”

Andreas Bergwall gör ingen hemlighet av att han är på guldjakt tillsammans med VSK.

– Vi är inte nöjda än. Vi ville gå till final, och vi vill vinna finalen, säger han.

Tror du att det blir Hammarby eller Sandviken som står för motståndet?

– Det är fördel Hammarby, i och med att de har hemmamatch på fredag. Ja, jag tror fortfarande på Hammarby, men blir samtidigt inte förvånad om Sandviken vinner.

Andreas Bergwall, som har vunnit två SM-guld med VSK, kommer att spela sin åttonde SM-final. Västerås har inte blivit svenska mästare sedan 2009, men Bergwall vann SM-guld med Hammarby 2013.

– Jag är jättenöjd med att få vara med om en flytt till. Jag fick spela den första finalen på Friends, och nu blir det den första på Tele2. Jag har aldrig varit där, men har hört att det är en häftig arena. Den kanske är mer optimerad för bandy, även om jag också gillade Friends, säger Andreas Bergwall.

ARTIKELN HANDLAR OM