De avgör framtiden för Lindgren och Olsson

SPORTBLADET

Landslagschefen: ”Nu har vi bollen”

Foto: Staffan Olsson och Ola Lindgren.

Inom några veckor avgörs vem eller vilka som ska leda handbollslandslaget i höst.

I måndags träffade förbundets representanter de sittande förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren.

– Nu har vi bollen, säger landslagschefen Lasse Tjernberg.

Men man har inte pratat med några andra kandidater – ännu.

Handbollslandslagets förbundskaptener Staffan Olsson och Ola Lindgren har kontrakt till och med den 30 juni.

Då har paret lett landslaget i sju år.

Efter uttåget i VM med förlusten i åttondelsfinalen mot Polen och en av två missade chanser att nå OS-kvalet (en chans via ett starkt EM i januari återstår) aktualiserades frågan om förbundskaptenernas framtid; om de ska få förlängt eller bytas ut.

Då gjorde förbundet omedelbart klart att senast den 29 april, när landslaget är samlat igen för EM-kval mot Slovenien, ska det vara klart vilka som ska leda landslaget i höst.

Processen tagit fart

Denna deadline kvarstår men landslagschefen Lasse Tjernberg är övertygad om att det blir klart tidigare ”då vi är i gång så tidigt nu”.

På måndagen tog processen fart när man hade längre samtal med Olsson och Lindgren var för sig. Det är Tjernberg som leder processen tillsammans med Robert Wedberg, som är ny herransvarig i landslagskommittén.

Varken Lindgren eller Olsson har meddelat att de i detta läge inte vill fortsätta men Lindgren verkar mer sugen på att fortsätta:

– Jag är öppen på det viset att jag fortfarande tycker det är roligt, men samtidigt har jag den största respekt om de vill något annat. Jag ser mig inte som förbundskapten i ett längre perspektiv. Antingen avbryter vi det nu eller så jobbar vi vidare en kortare period som förbundet tycker är lämpligt, säger Lindgren.

– Jag lägger inte så himla mycket energi på det fram tills jag vet om de vill förlänga och vad ett sådant erbjudande i så fall innehåller, säger Olsson.

Klubbar jagar Olsson

Medan Lindgren har två år kvar på kontraktet med IFK Kristianstad har Olsson förstås tankar på att återigen bli klubblagstränare.

– Några utländska klubbar har ringt och hört sig för. Men jag har sagt att jag vill invänta beskedet från förbundet, säger Olsson.

Det är de sex ledamöterna i förbundets landslagskommitté (se nedan) som avgör förbundskaptenernas öde.

– Nu har vi bollen, säger Tjernberg.

Kommittén kommer att ha ett möte inom två veckor och sedan, när man därefter är redo, lägga fram sitt förslag på framtidens förbundskapten(er) till styrelsen.

– Det förslag vi ställer kommer att vara väl vara välgrundat och jag har svårt att se att styrelsen inte skulle ta det. Dessutom sitter tre av personerna i kommittén också i styrelsen, säger Tjernberg.

Har ni pratat med någon annan kandidat?

– Nej, inte än.

”Inte än”?!

– Haha, svaret är: nej, det har vi inte gjort.

Hur ska jag tolka det med ”inte än”?

– Vi har inte ens hunnit så långt. Vi har inte ens samlat ihop det vi pratade om i går, säger Tjernberg.

ARTIKELN HANDLAR OM