Vann femmilen med minimal marginal

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

I fem mil var de oskiljaktliga.

I mål var deras tider desamma.

Här är bilden som visar att Sjur Röthe vann säsongsavslutningen med en halv tås marginal.

Foto: SVT.SE/SPORT
Anders Södergren efter målgång.

Martin Johnsrud Sundby hade redan säkrat segern i världscupen inför den avslutande femmilen i Holmenkollen. Bakom honom var ingen svensk inblandad i kampen om andraplatsen, och inte heller skulle någon svensk vara med i den absoluta kampen om segern i själva loppet.

Ändå blev det dramatiskt.

En centimeter skilde

Norrmannen Sjur Röthe benskejtade sig till en liten lucka på upploppet. Schweizaren Dario Cologna satte efter och kom strax före mållinjen ikapp... eller?

Med blotta ögat var det omöjligt att skilja dem åt. Inte heller tidtagningen gav något svar, då de kom in på samma tiondel av en sekund.

Det krävdes målfoto för att urskilja vem som vann loppet och inte ens där var det helt självklart. Efter fem mils åkning skiljde till slut en centimeter eller två. En halv tå till Röthes favör.

– Jag tycker att det var nära, säger Cologna efteråt.

Södergren slutade snyggt

En sekund efteråt, en ocean av tid i sammanhanget, gick Marcus Hellner i mål som femma, vilket är hans bästa placering någonsin på en femmil.

Men dagens svensk var ändå Anders Södergren. Veteranen gjorde sin tionde och med all sannolikhet sista femmil i Holmenkollen, eftersom han numera ska satsa på långlopp med ett norskt privatlag.

Fick varma applåder

37-åringen har vunnit femmilen på den klassiska skidmarken två gånger tidigare, men hade den här gången inget med segern att göra. Ändå applåderades han varmt av den skidkunniga norska publiken när han skejtade fram på upploppet och bröt mållinjen som sjuttonde man och näst bäste svensk. Bakom honom kom Daniel Richardsson på plats 22, Lars Nelson på plats 32, Martin Johansson på plats 33, medan Calle Halfvarsson bröt loppet.

Petter Northug, som slogs om andraplatsen i världscupen mot Cologna, kom på plats 39, åtta minuter från segern.

Publicerad: