Stjärnan deprimerad – tvingas ta time out

SPORTBLADET

”Det får ta den tid det tar”

Foto: Mika Kohonen.

Storvretaikonen Mika Kohonen, 37, tar en paus från innebandyn.

Orsaken är en långvarig depression.

– Det här är ganska främmande för mig, säger han till UNT.

Den finländska innebandysstjärnan har haft skadeproblem, men gjorde en knäoperation i våras och comeback i höstas.

I feburari förlängde han sitt kontrakt med Storvreta på ett år och siktade på att göra en åttonde säsong med klubben i sitt hjärta.

Nu tvingas dock 37-åringen lämna sporten efter en långvarig depression. I en intervju med UNT berättar han att han varit kraft- och orkeslös under en längre period.

”Då tänkte jag, åh fan”

Kohonen tror att depressionen har uppstått på grund av flera orsaker – bland annat de skador han dragit på sig under åren.

– Jag försökte träna men fick en bristning i vaden direkt. Sedan började pulsen rusa upp i 200. Då tänkte jag att åh, fan, jag är nog bara inte ur form. Jag var till en läkare i Finland som slog fast att jag har haft en långvarig depression, tre fyra år i alla fall, och som blev djupare under senvåren och sommaren, berättar Kohonen.

”Idrotten har varit mitt liv”

Den 37-årige centerveteranen ser slutet på karriären oron över framtiden kan också ha bidragit till depressionen.

– Läkaren i Finland sa att det kan handla om dålig sömn (på grund av värk från skador) och att man redan för fem år sedan sade att det kunde vara sista året. Idrotten har varit mitt liv och det är klart att man funderat på vad man ska göra efteråt, säger Kohonen.

Kohonen, av många ansedd som världens bästa innebandyspelare genom tiderna, stöttas av Storvreta.

– Mika har varit väldigt tydlig med att han vill vara rak och öppen om det här och jag tycker att det är modigt av honom, säger ordföranden Mats Åkerlund. 

ARTIKELN HANDLAR OM

Innebandy