Baryards stjärngäng till Friends Arena

1 av 3 | Foto: Roland Thunholm
Malin Baryard.
SPORTBLADET

Sweden International Horse Show laddar för premiären i Friends Arena första advent.

Sportchefen Malin Baryard-Johnsson har raggat ihop ett litet men tungt gäng utländska hoppryttare.

– Det känns väldigt, väldigt bra, säger hon.

Sex utländska toppryttare finns i startfältet. Bland annat en regerande Europamästare, Roger-Yves Bost, Frankrike, och en färsk världsmästare i lag, Jur Vrieling, Nederländerna.  

– Ingen har varit svårövertalad. Jur ringde efter en vecka när han fick veta att jag blivit sportchef. Det här är en av hans favorittävlingar, säger Malin Baryard-Johnsson.

Hennes gamle mentor John Whitaker hängde också på låset. Han får sällskap av brodern Michael Whitaker. De brittiska femtioplussare ska mäta sig med irländaren Cameron Hanley och det brasilianske unga stjärnskottet Marlon Modolo Zantonelli som överraskade stort i VM.

”Flickfavorit”

– Jag ville ha en flickfavorit bland de gamla rävarna. Tyvärr måste jag meddela att Zantonelli redan har flickvän, Angelica Augustsson, säger Malin Baryard-Johnsson.

Nu gör hon även sitt bästa för att övertala Rolf-Göran Bengtsson. Han ska bestämma sig om en vecka. Problemet är ett tajt tävlingsschema för hans hästar.

– Jag jobbar på det. Han borde komma, säger sportchefen som själv kommer att tävla med sin bästa häst Tornesch.

H&M-stallets Peder Fredricson är också klar liksom Niklas Jonsson. Övriga svenska ryttare tas ut efter finalen av VW Grand Prix i Flyinge nästa vecka.

Klart är dock att varken Henrik von Eckermann eller Douglas Lindelöw kommer. De tävlar i  världscupen i Madrid samma helg.

■ ■ ■

Svenska ryttare i världscupdressyren i Friends blir VM-laget Tinne Vilhelmson Silfvén, Patrik Kittel, Minna Telde och Jeanna Högberg. De får sällskap av Paulinda Friberg.

Däremot är det inte klart med vilka utländska dressyrryttare som kommer.

Klart sedan tidigare är att hela EM-silverlaget i fälttävlan från 2013 kommer till Stockholm för att rida den första inomhusfälttävlan i Sverige. Det är OS-silvermedaljören från London, Sara Algotsson-Ostholt, Ludwig Svennerstål, Niklas Lindbäck och Frida Andersén.

Jättelika Friends kommer att delas av så att en kortsida blir hästarenans långsida. Längs den publikfria långsidan hängs en LED-skärm med måtten 75 meter lång och tio meter hög. Enligt arrangören är det den största LED-skärm som någonsin använts i Sverige.

”Allt går enligt plan”

– Peppar, peppar, allt går enligt plan, säger Ulf Rosengren, ordförande för Sweden International Horse Show.

Enligt honom går biljettförsäljningen lysande och ligger bättre till än vid samma tid de senaste åren. Några siffror lämnar han dock inte ut.

Friends kommer att ha 12 000 sittplatser med möjlighet att öppna för fler.

Tävlingarna hette tidigare Stockholm International Horse Show och var under 20 års tid en pålitlig kassako för Globen Arenas. I och med flytten till Solna och Friends byttes Stockholm ut mot Sweden.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport