Stjärnorna flyr efter mardrömslägret

avDaniel Sörensen

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Therese Johaug i Val Senales.

Världscupen startar om fyra veckor i finska Ruka.

De norska längdskidåkarna åkte till Val Senales för att slipa på formen, men lägret visade sig en mardröm där flera åkare blev magsjuka. Nu skickas fyra norska åkare hem.

– Vi tar inga risker den här tiden på året, säger landslagsläkaren Öystein Petersen.

Det norska landslaget i längdskidor befinner sig på träningsläger i italienska Val Senales. Precis som konkurrenterna från Ryssland, Schweiz och Finland var tanken att de skulle gynnas av att träna på hög höjd inför världscupspremiären i Ruka om fyra veckor.

Men det har inte riktigt gått som norrmännen förväntade sig.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Petter Northug.

Pizzan tros vara boven i dramat

Flera av åkarna – Petter Northug, Emil Iversen, Therese Johaug, Mari Eide och Astrid Uhrenholdt Jacobsen – insjuknade förra helgen i någon form av magsjuka.

Först spekulerades det i att det handlade om norovirus (vinterkräksjuka), men enligt landslagstränaren Arild Monsen kan det mycket väl röra sig om en matförgiftning.

– Det är nog ganska säkert från mat, för det är de symptomen folk har. Vi var ute och åt pizza i lördags kväll och det var då det smällde, berättade han i början av veckan.

”De behöver mer tid”

Nu bekräftar Öystein Petersen att fyra av de fem sjuka åkarna (alla utom Eide) lämnar lägret i norra Italien för att åka hem till Norge i stället.

– Åkarna som rest hem behöver fortsatt lite mer tid innan de kan börja träna som normalt igen och vi tar inga risker den här tiden på året, säger han i ett uttalande.

De svenska landslagsåkarna är för tillfället i Bruksvallarna. Egentligen skulle även de vara i Vale Senales, men då snöhalten ifrågasattes valde man alltså att stanna hemma i Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM