Chockbeskedet: Alonso stannar

Publicerad:
Uppdaterad:

Betalar för att bryta avtalet med McLaren

Det var fjolårets F1-kupp.

Men nu har Fernando Alonso ångrat sig – och vill köpa sig ur kontraktet med McLaren-Mercedes.

NYA BUD Spanjoren och F1-fabtomen Fernando Alonso ska köra för McLaren nästa år. Men nu har han ändrat sig och vill stanna i Renault.
NYA BUD Spanjoren och F1-fabtomen Fernando Alonso ska köra för McLaren nästa år. Men nu har han ändrat sig och vill stanna i Renault.

De sensationella uppgifterna släpptes av den franska tv-kanalen TF1 under loppet i går, där Fernando Alonso slutade tvåa bakom Michael Schumacher, Ferrari.

Kanalen berättar att spanjoren har undersökt möjligheterna att med hjälp av sin nuvarande arbetsgivare Renault och köpa loss sig i från det kontrakt han skrev med McLaren-Mercedes i julas. Anledningen är att han börjat tvivla på deras kapacitet.

”En bra idé”

Istället vill han stanna i Renault, stallet som gjorde honom till den yngste världsmästaren i historien förra året och som tillsammans med honom dominerat årets VM. Enligt en källa inom Renault ska Fernando Alonso och stallets sportchef Flavio Briatore ha diskuterat möjligheten ingående, själv säger Briatore till F1-total:

– Det har jag inte, i alla fall inte direkt.

Inte heller Renaults chefsingenjör Pat Symonds dementerar ryktet:

– Det låter som en riktigt bra idé. Om jag vet något? Ingen aning och om jag visste något så hade jag aldrig sagt det ...

Spanjoren, som leder VM med 17 poäng före Michael Schumacher, har ett kontrakt värt ungefär 60 miljoner Euro med McLaren-Mercedes och själv har han inte uttalat sig i ämnet.

Dementerar

Däremot dementeras det av det brittisk/tyska stallet.

– Det stämmer absolut inte, vi har ett vattentätt kontrakt, säger Mercedes sportchef Norbert Haug till radiokanalen ARD.

– Jag är helt säker på att vi har ett säkert avtal med Fernando från och med nästa säsong.

Skulle Fernando Alonso nu lämna McLaren-Mercedes har stallet ett förarproblem, det släppte Juan-Pablo Montoya till NASCAR i veckan och Kimi Räikkönen kopplas sedan flera månader ihop med antingen Ferrari eller Renault.

Senast en förare köpte sig ur ett giltigt kontrakt var Jenson Button som inte ville till Williams utan betalade ur egen ficka för att kunna stanna hos Honda.

Anna Andersson (anna.c.andersson@aftonbladet.se)

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN