Sportbladet

Härenstam har gjort sin hemläxa

SPORTBLADET

Frank Östergren: Talangen som antas börjar nu förlösas

Först när nationshymnerna är slut börjar han prata och då börjar han med att hälsa oss välkomna.

Nej, det är inte Jerring eller Hyland eller Grive jag tänker på.

Utan Chris Härenstam.

Hans insats under Confederations Cup ger beskedet att talangen som anats börjar nu förlösas. Tryggheten i språket finns, språkrytmen anpassas till bilden, orden ransoneras. I stället för att vråla om målchans hörs ett Grive-likt "var var markeringen?"

När matcherna börjar följer han bollen, efter någon minut får vi namn och nummer lagdelvis, han stressar oss inte med en massa kringfakta. Han vet att det är först när matchen fått en kontur vi tittare orkar ta in extrafakta.

Skickligheten tror jag förklaras med nyfikenhet, pålästhet och så den sällsynta egenskapen att lyssa till kritik.

Bland kommentatorerna av nästa veckas allsvenska ppv-matcher finns Peter Gyllander. Men det måste vara ett misstag av Canal+, vilka administrerar sändningarna. För Peter Gyllander är numera informationsansvarig för ett Elitserielag i ishockey från västkusten och som sådan ska han inte kommentera någon sport i någon kanal.

Cykel är inte bara Roberto Vacchi. Det är också Gabriella Ekström och Patrick Serra i Viasat Sport. De har en bra dialog, tillföra bilden massor med fakta och förklarar bra vad som sker.

En av de största skandalerna i svensk fotboll passerar helt osynad i tv. Det gäller det nya tv-avtalet som framförhandlas av Rune Hauge, den mest tvivelaktige av alla tvivelaktiga fotbollsagenter. Han fick 30 miljoner av Fotbollförbundet för viss hjälp med förra avtalet, nu sägs han få 50 miljoner. Men tv-sportvärldens "Granskning" och "Kalla fakta" lyser med sin frånvaro, för ingen kanal vill göra sig till ovän med Lars-Åke Lagrell, mannen som anställt Rune Hauge.

Friidrottsgubbarna i Eurosport må vara statistik- och teknikkunniga. Men totalt odugliga på att kommentera. Man måste verkligen vara påläst som tittare för någon hjälp får man inte. Varför bara fyra försök i kasten? Varför inget 10 000 m? Varför hade Frankrike en hinderspecialist 5 000 m? Och så vidare.

BÄST

SÄMST

Frank Östergren

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet