Tennis

Sex appeal, kläderna...

SPORTBLADET

Johan Flinck: Nadal har allt

Annika Sörenstam och Danica Patrick utmanade männen på deras egna villkor.

Nu gör en spansk matador detsamma på damtennisens planhalva: med sex, kläder och karisma.

Rafael Nadal är det roligaste som hänt herrtennisen sen...sen...Mats Wilander läste egna dikter hos Fredrik Belfrage i Gomorron Sverige 1985.

Maria Sjarapova får roll i Desperate Housewifes, utses till världens vackraste kvinna och poserar utmanande på affischer.

Serena Williams chockar världen varannan vecka med en ny utmanande, egendesignad tävlingsdräkt och däremellan berättar hon hur hon drömmer om att vinna en Oscar.

Venus Williams ska tillsammans med sin syster bli en dokusåpa.

Damerna har ägt tennisen några år nu.

För som bekant handlar inte idrott bara om prestationer innan för de kritade linjerna, på rinkarna eller i backen.

Det gick så långt att en bok om John McEnroes och Björn Borgs fajter för 25 år sedan väckte mer uppmärksamhet än Roger Federers fantastiska segerrad.

Men de senaste veckorna har en 19–årig skönhet dunkat in smash efter smash på damerna – och de sitter längst ut i kryssen på deras planhalva.

Rafael Nadal har allt:

Sex appeal: Det långa mörka håret, de bruna ögonen...äh, killen ser helt enkelt jäkligt bra ut. Och han är singel.

Kläderna: De halvlånga piratbyxorna, det breda pannbandet och de ärmlösa, gröna tröjorna är den mest omtalade klädseln på herrtouren sen Agassis jeansshorts i slutet av 1980–talet.

Gesterna: Nadal hyschar inte, han skriker ”Vamos” (typ ”Kom igen”) och knyter bicepsen så att alla förstår varför han spelar ärmlöst.

Kända släktingar: Rafael farbror, och fystränare, Miguel Angel Nadal är en av Spaniens största fotbollsspelare genom tiderna.

Svärmorsdrömmen: Han bor fortfarande hemma hos mamma och pappa och har en ödmjukhet som får Anders Svensson att framstå som en odräglig storskrävlare. Nadal skänker hellre bort en tveksam boll än drar vinning av den själv. Men samtidigt har han...

Attityden: Just före semifinalen mot Federer stötte Nadal ihop med Mats Wilander i omklädningsrummet och frågade direkt: ”Vill du träna med mig i morgon”. Också ett sätt att visa att man räknar med en finalplats.

Spelstilen: Glöm serve–volley–dunket. Med Nadal får publiken många, långa och vackra bollar för pengarna. Nadal ger aldrig upp en boll, oavsett när i matchen. Och han behärskar alla underlag till skillnad från de gamla grusspecialisterna.

Marknadsföringen: Skosponsorns nya reklamslogan lyder: ”Tennis has changed – get used to it”.

Wilander har det redan:

– De senaste två veckorna har placerat killarna på toppen igen.

Och det är inget den gamle lyrikern diktat ihop.

DE ÄR TENNISVÄRLDENS MEST OMTALADE STJÄRNOR

Johan Flinck

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Tennis

ÄMNEN I ARTIKELN

Tennis