Svennis: "Rooney har vuxit som människa"

SPORTBLADET

Stockholm

Sven-Göran Eriksson var fåordig om fejk-shejken.

Han ville i stället tala om spelaren "Svennis" anser gör England till en av favoriterna i sommarens fotbolls-VM - Wayne Rooney:

- Han har inte bara vuxit ut på planen. Han har vuxit ut som människa.

På "Svennis" schema under fredagen stod en pressträff i Stockholm, med uttrycklig order till journalisterna att alla frågor skulle vara av "fotbollskaraktär". Men det gick givetvis inte att undvika den fejkade shejken som lyckades få "Svennis" att tala illa om både engelska landslagsspelare och klubblag i Premier League.

- Om jag skulle berätta sanningen om vad som egentligen hände under den där trippen så skulle den sanningen vara helt annorlunda än den som kommit fram i tidningarna. Jag ville inte säga något om det nu, men sanningen kommer att komma fram en dag. Jag har stämt en tidning och är ganska säker på att vinna den stämningen.

Affären gjorde att Eriksson tvingas sluta som engelsk förbundskapten efter sommarens VM.

- Jag har inte en aning om vad jag ska göra efter VM. Men jag är inte sömnlös på grund av det. Jag för inga diskussioner, men jag tror att jag kommer att jobba inom fotbollen även i augusti.

Glädjespridaren Rooney

Mer än så ville "Svennis" inte säga om shejken, han ägnade i stället en stor del av presskonferensen till att prisa Wayne Rooney - som han pekade ut som sitt landslags glädjespridare:

- När han kom in i landslaget var han 17 år och sade knappt ett ord. Och sade han något så förstod jag inte vad han sade på grund av hans dialekt. Nu har han inte bara växt ut på planen utan även som människa, han håller till exempel i frågesporten i massagerummet. Jag kan verkligen tänka mig att han har en framtid som ledare, han har sådana egenskaper.

Rooneys mognad är en av anledningarna till att Svennis ser England som en av favoriterna i sommarens VM-slutspel.

- Rooney är några år äldre och hela laget har mer rutin. Vi är klart mycket bättre än för fyra år sedan, jag är väldigt optimistisk. England är ett av fyra, fem lag som kan vinna VM, men det beror på om spelarna får vara hela och friska. Jag skulle inte ville starta VM utan Wayne Rooney och Michael Owen.

TT: Precis som Zlatan Ibrahimovic har Wayne Rooney gjort sig känd för att ha ett hett temperament på planen. Hur handskas du med det?

- Jag ser inte det som något problem alls. Han har aldrig visat hett temperament i stora matcher. Men det finns ingen fotbollsspelare som är perfekt, även om du är en kanonspelare så kan du ha någon liten defekt.

Beröm till Zlatan

Svennis använde också stora ord om Sveriges unge eldige talang, Zlatan Ibrahimovic:

- Jag ser mycket på italiensk fotboll och Zlatan är helt otroligt bra, fantastisk. De nummer han gör och den snabbhet han har i kombination med den storlek han har, det är unikt. Han är på väg att bli en av världens bästa fotbollsspelare.

Efter 45 minuters intensiv utfrågning reste sig Svennis och styrde åter kosan mot Arlanda. På lördag sitter han på Anfield Road för att se Liverpool mot Manchester United i FA-cupens femte omgång - och håller tummarna för att glädjespridaren Rooney inte ska gå sönder.

Lars Markusson/TT