– Du är för tjock för att bli bäst i världen

SPORTBLADET

Chrunaks ord knäckte Igelström: Jobbigt att ha det med sig

"Du är för tjock för att bli bäst i världen".

Förbundskaptenen Hans Chrunaks ord till 15-åriga Emma Igelström satte djupa spår.

I sin nya bok berättar Igelström om kampen mot bulimin och Chrunaks förmåga att hjälpa henne.

Foto: Skrivit bok Den förre simstjärnan Emma Igelström har skrivi en bok där hon berättar om sin kamp mot sin bulimi. Som 15-åring fick hon bland annat höra av förbundskaptenen Hans Chrunak att hon var för tjock för att bli bäst i världen.

Världsmästarinnan Emma Igelström var 15 år när hon 1995 flyttade från Karlshamn till Helsingborg Sim för att träna under den omtalade och uppskattade förbundskaptenen Hans Chrunak.

Samarbetet skulle leda till åtskilliga VM-guld för Igelström, men även till en ständig kamp mot bulimin.

Ett år efter flytten till Helsingborg kallades Igelström till Chrunaks rum. I sin bok, "Simmar-Emma, min kamp mot bulimin", skriven tillsammans med GP-reportern Carina Olofsson berättar världsmästarinnan om hur samtalet skulle forma hennes liv:

Tårarna kom

"Du är inte tjock om du jämför dig med dem på skolgården, men för tjock för att bli bäst i världen."

Vi befann oss inne på hans rum i simhallen, jag och Hasse Chrunak. Jag satt på stolen, håret var blött. Jag rörde inte en min. Han sa inget mer, och han gav mig heller ingen vägledning. Han bara lämnade mig där.

Hemma kom tårarna. DU ÄR FÖR TJOCK.

Trots att jag funderat många, många gånger vet jag inte exakt när jag började kräkas eller hets-äta. Jag vet bara att jag var ensam i lägenheten i Helsingborg och att det var ganska snart efter samtalet med Hasse Chrunak, skriver Emma.

Igelström kämpade mot sin bulimi under nästan tio år. Hon ljög för att inte upptäckas och hetsåt och kräktes samtidigt som hon prepsterade toppresultat.

Kommer ihåg samtalet

Hans Chrunak minns det ödesdigra samtalet.

- Jag har bilden av det samtalet riktigt klar för mig. Jag hade synpunkter på hennes liv och leverne och jag hade bestämt mig för att vara rak. Vi satt ju där och hade en världsmästartalang i klubben. Det var därför jag uttryckte mig så. Men det var mycket annat i det samtalet som jag upplever var viktigare då. Om det jag sa utlöste hennes bulimi, vilket jag inte tror att ett enda samtal gör, så är det ju jobbigt som fan att ha det med sig, säger han till GP.

I boken är Emma Igelström mycket kritisk till idrotts-Sveriges brist på kunskap och den hjälp som finns att få.

- Det är klart att idrottsledare inte är specialister på ätstörningar, men jag tycker nog att Riksidrottsförbundet försöker informera och utbilda. Vi blundar inte för ämnet längre. Men att säga att vi kan det, det går inte, säger Hans Chrunak till GP.

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning