”Nu lägger jag skidorna på hyllan”

1 av 3 | Foto: Scanpix
KARRIÄREN ÄR ÖVER. Per Elofsson berättade i kväll själv för första gången om beslutet att lägga skidorna på hyllan.
SPORTBLADET

Per Elofssons karriär är över.

Under en känslosam presskonferens i kväll berättade skidstjärnan själv om det tunga beslutet.

– Jag har gjort allt som står i min makt, men nu lägger jag skidorna på hyllan. Jag tog beslutet i helgen.

Sportbladet avslöjade redan i tisdags morse att Per Elofsson plötsligt valde att hoppa av OS-lägret i Val Senales och att ett beslut om att karriären var över väntades inom kort.

Vid en känslosam och välbesökt presskonferens ute vid Arlanda berättade Per Elofsson för första gången själv om beslutet att redan vid 28 års ålder tvingas lämna den stora skidscenen.

– Man måste vara realistisk. Jag är inte på den nivå tävlingsmässigt som jag vill vara, säger Röbäck-sonen.

Beslutet har växt fram – men fattades definitivt i helgen.

– De senaste två åren har det gått upp och ner. Jag hade hellre varit i skidspåren än här just nu. Men min förhoppning att jag skulle kunna komma tillbaka har inte infriats. Det har snarast gått mer bakåt än framåt.

50:e-platsen i världscupen i norska Beitostölen i november 2003 blev hans sista internationella framträdande.

Där och då kom det första tecknet på överträningen som till slut kostade Elofssons karriär.

– Beitostölen var svart på vitt på att något var fel. Efter nyår då var det som värst. Det tog tid innan jag förstod att det inte skulle räcka med att vila ett tag. Jag kände redan säsongen 2002/2003 att allt inte var som det skulle. Ändå tog jag ett VM-guld den vintern.

Elofsson vägrar att skylla nedbrytningen av den fysiska statusen på genomklappningen under OS i Salt Lake City, där en dopad Johann Mühlegg knäckte den svenske konkurrenten.

– Givetvis var det en jobbig upplevelse. Men det var en lång tid under mycket hög belastning som gjorde att jag blev övertränad och utmattad. Det var inte bara fysiskt. Jag var nog för ivrig med allt runt omkring. Med facit i hand skulle jag ha haft någon bredvid som hjälpt med allt utanför skidåkningen. Totalt sett blev belastningen för mycket.

När beslutet väl fattats – kände Elofsson en lättnad.

– Jag har lagt mycket tid på att utvärdera och jag har verkligen velat vara säker att jag har gjort allt i min makt för att komma tillbaka. Jag har haft strikta upplägg och inte lämnat någonting åt slumpen.

Innan Elofsson tog kvällsflyget till Umeå igen för att komma hem till fästmön Jenny och sonen Elias avslöjade han en del av sina framtidstankar.

– Jag vill gärna hjälpa till i landslaget på något sätt i vinter. Och jag hoppas jag kommer ner till OS. Kanske kan jag göra någon nytta.

Fakta: Per Elofsson

Anders Burström, Torbjörn Ek, TT

ARTIKELN HANDLAR OM