Fredrik Nyberg historisk tvåa

SPORTBLADET

Äldst någonsin på pallen i världscupen

Foto: AP
Äldst Fredrik Nyberg, här vid VM i fjol, blev i dag den äldste någonsin att ta en pallplats i världscupsammanhang.

36 år, nio månader och 15 dagar.

Så gammal är Fredrik Nyberg.

Så gammal har ingen tidigare varit och samtidigt fått ställa sig på prispallen i den alpina världscupen.

På lördagen blev han historisk.

Två år efter sin senaste pallplats – och nästan 16 år efter den första – stod Fredrik Nyberg där igen, på podiet snäppet nedanför segrande österrikaren Benjamin Raich men före österrikiske trean Stephan Görgl.

Fredrik Nyberg slutade tvåa i Adelbodens världscupstorslalom.

Sett till säsongens resultat hittills var det ingen jättesensation – Nyberg hade sedan tidigare en fjärdeplats och två sjundeplaceringar att luta sig emot.

Men slänger man en blick i passet är andraplatsen anmärkningsvärd. Fredrik Nyberg är alpina världscupens äldste aktiva åkare, men i sina bästa stunder fortfarande en av dem som kan slåss om topplaceringarna.

– Det känns fantastiskt, säger han i telefon till TT.

– Att få stå på pallen igen, som 36-åring... Rätt häftigt faktiskt.

Bättre nu

Efter det första åket i Adelboden var Nyberg 14 hundradelar bakom Raich, och gapet ned till de övriga var stort. Nyberg hade 67 hundradelar till godo på trean Davide Simoncelli, Italien, och ytterligare sju hundradelar ner till fyran Erik Schlopy, USA.

När allt var över var Raich och Nyberg fortfarande överlägsna. Segertiden för Raich blev 2.23,25, 49 hundradelar bättre än Nyberg. Trean Stephan Görgl var 1,22 sekunder bakom segraren.

– Första åket var bäst, då stämde det mesta, säger Nyberg.

– I andra åket kändes det lite mer osäkert eftersom jag startade sent, men som helhet är jag jättenöjd.

Det ska han vara.

För ett par år sedan var Nyberg inte helt bekväm i rollen att vara en av alpintourens åldermän. 60-talisterna var på väg ut, 80-talisterna redo att ta över. Nyberg funderade över framtiden. Det har han gjort varje gång när de senaste säsongerna skulle summeras.

– Det blir ju svårare och svårare att veta hur länge man håller på, säger Nyberg.

– För ett par år sedan tyckte jag själv att jag var på väg att bli gammal och tappa i kapacitet. Men nu känns det bättre. Kroppen har fått vara hel, och jag känner att jag har mer att ge.

Hur länge kan du tänka dig att fortsätta?

– Jag har sagt att jag är sugen på VM i Åre 2007. Det är inte så ofta som jag har haft möjlighet att köra tävlingar i Sverige, så det är verkligen något som lockar.

Saknar mästerskapsmedalj

En annan sak som lockar är en mästerskapsmedalj. Någon sådan har han inte, trots sju VM, fyra OS och sju segrar i världscupen (den senaste i december 2001). Som bäst har han en fjärdeplats i storslalom från VM 1999 och en sjundeplats i störtlopp från OS 2002.

I februari väntar OS i Turin.

Målet?

– Kan jag förbättra sjundeplatsen från Salt Lake City så vore jag väldigt nöjd.

– Och om det skulle räcka till en pallplats vore det fantastiskt.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint