Hjälplös

SPORTBLADET

Henkes spel klickar - ändå får han inte en målvaktstränare

TURIN

Henrik Lundqvist har problem i sitt målvaktsspel.

Och han har ingen målvaktstränare att diskutera med eftersom Tre Kronor inte har någon med den specialkompetensen på OS.

- Jag står fortfarande med ena benet i NHL och det är lite svårt med spelstilen just nu, säger Henrik Lundqvist.

Foto: MAGNUS WENNMAN
OVAN STIL Henrik Lundqvist har inte haft det helt enkelt att anpassa sitt spel till de stora rinkarna igen. "Det känns som att jag vill spela Rangers-stilen här", säger han.

Svenska Ishockeyförbundet använde sig av målvaktstränare under World Cup 2004. Men i VM i våras och nu under OS finns ingen målvaktstränare i Tre Kronors tränarstab.

Tre Kronors val har förvånat en del eftersom många landslag väljer att utöka satsningen och utbildningen av målvakter.

- Det är lite av budgetvariant när man inte har någon målvaktstränare. Målvakter behöver en tränare och även något typ av bollplank, speciellt under ett så viktigt mästerskap, säger målvaktstränaren Thomas Magnusson, som hjälpte Tre Kronor under World Cup 2004.

Fem mål i OS-debuten

Henrik Lundqvist är vår förstemålvakt i OS. Mot Ryssland släppte han in fem mål, men kan för den delen inte klandras för förlusten. I går släppte han in ett mål mot Lettland. Inget omöjligt skott att ta - men sett till matchbilden var det ingen lätt uppgift som Lundqvist hade i går.

Efter matchen i går var han nöjd med segern, men inte med sin egen insats.

- Det är lite svårt med mitt spel. Jag står fortfarande med ena benet i NHL och det andra här borta. Det känns som att jag vill spela Rangers-stilen här i OS, men det kommer nog inte att gå, säger Lundqvist.

Lundqvist menar att han fått en utpräglad och annorlunda målvaktsstil i New York som baserar sig på de små rinkarna och det rakare spelet i NHL. Där utgörs målvaktsspelet av små förflyttningar och Henrik Lundqvist täcker målet annorlunda än vad han gjorde tidigare på stor rink.

Långa förflyttningar

Nu är det stor rink igen.

- Jag sugs ut mot sarghörnen mer här i OS. Då blir det långa förflyttningar och då är man borta. Men det ska väl bli bättre och bättre för varje match, säger Lundqvist.

Istället för att gnugga sitt målvaktsspel med en målvaktstränare på plats i Turin ringer Henrik nu hem till sin gamla målvaktstränare och mentala mentor i Göteborg, Michael Lehner.

- Vi snackade länge efter Rysslands-matchen. Han såg den på tv och vi pratade om vad som gick fel. Vi brukar bolla idéer och uppfattningar mellan varandra och det brukar gå ganska bra, säger Henrik Lundqvist.

Målvaktstränare eller inte - så gör OS-lagen

Tomas Ros