Kalla: ”Obehagligt när man inte vet vad det är”

SPORTBLADET

KRANJSKA GORA. Den norska skidåkaren Jon Kristian Dahl har drabbats av hjärtproblem och är bekymrad över ovissheten kring händelsen.

Charlotte Kalla kan identifiera sig med de känslor som uppstår efter ett sådant trauma.

– Det är obehagligt när man inte vet vad det är, säger skidstjärnan när hon får höra om den tråkiga nyheten.

1 av 2 | Foto: PONTUS ORRE

Han har tillhört det norska landslaget och varit en av landets bästa sprintåkare. 36-årige Jon Kristian Dahl har efter satsningen på världscupen riktat in sig på långlopp.

Han har gjort det med framgång och vunnit Vasaloppet tre gånger.

I helgen tvingades han ställa in helgens tävling La Diagonela i St Moriz. Enligt tidningen Expressen beror det på hjärtproblem och Jon Kristian Dahl har nu besökt specialister i Innsbruck.

Charlotte Kalla, som själv drabbades av hjärtproblem, förmaksflimmer, under världscupen i Ruka hösten 2016, lider med den norska åkaren. Hon minns honom från världscupen.

– Han var med när jag gjorde min första världscup i Kina. Han har varit med länge, säger hon.

– Det är obehagligt när man inte vet vad det är. Det är så himla centralt, säger Charlotte Kalla när hon tar del av nyheten.

Hon samlar in informationen och konstaterar att läkarbesöket är centralt både fysiskt och mentalt.

– Det känns bra att han redan nu fått vara i Innbruck hos specialister. För mig var det väldigt skönt, även om jag inte fick en definitiv diagnos, så var det skönt att man kunde stryka att det inte var allvarliga orsaker. Jag hoppas att han också kan stryka saker på listan, säger hon.

Du lyckades ju verkligen ta dig tillbaka snabbt och framgångsrikt efter ditt hjärtproblem, har du lagt det bakom dig?

– Det har inte hänt vare sig innan eller efter jag gick i mål där.  Man förstår inte riktigt. Även om jag hade hört om andra som varit i den situationen så var det svårt att förstå att det hände mig. 

Sportbladet möter Charlotte Kalla i Slovenien, i Kranjska Gora, där hon ska OS-genrepa på söndag i 10 km klassisk stil.

Vilka förhoppningar har du inför söndagen?

– Att tekniken ska sitta hyfsat, att jag kommer kunna åka kraftfullt och effektivt. Att jag känner att jag kan hålla hela distansen ut.

OS-höjdarna du inte får missa 00:54
ARTIKELN HANDLAR OM