”Det är helt sjukt”

Landslaget om det nya EM-läget

ZAGREB. Sverige har inte en semifinalplats i egna händer längre.

Man behöver hjälp av Frankrike i sista matchen.

– Jag tror inte Frankrike vill ha med sig Kroatien, säger Mattias Zachrisson.

Lördagens resultat – Sveriges sexmålsförlust mot Frankrike och Kroatiens seger över Norge – betyder att Sverige inte har en semifinalplats i egna händer även om man skulle vinna sina båda återstående matcher mot Vitryssland och Norge.

– Det är helt sjukt, säger Mattias Zachrisson om läget.

– Klart det är bittert, säger Jerry Tollbring.

– Tråkigt att inte ha de i egna händer, säger Albin Lagergren.

Frankrike kan i praktiken välja

Vinner Sverige sina båda matcher är man i så fall beroende av att Frankrike tar poäng mot Kroatien eller förlorar med högst ett mål i mellanrundans allra sista match (se förutsättningarna här nedan).

Gör man inte det är det Sverige som sitter med ”Svarte Petter” i en målskillnadsffär i inbördes möten mellan tre lag på åtta poäng: Sverige, Frankrike, Kroatien. Då blir Sverige första laget i EM-historien som missar en semifinal på åtta poäng.

Frankrike kan då i praktiken välja vilka de vill ha med sig in i spelet om medaljerna.

– Det är det man tänkt på fram och tillbaka. Jag har svårt att se att Frankrike vill ha med sig Kroatien till medaljmatcherna och kanske möta dem i en final. De har hemmaplan och mer rutinerade gubbar än Sverige och Norge. Jag tror inte Frankrike vill ha med sig Kroatien, säger Zachrisson.

Körde över Vitryssland

– Visst, Frankrike har förmodligen råd att sejfa lite och kan vila lite gubbar. Men de har en stark bredd på många positioner. Normalt ska Frankrike vinna. Jag tycker inte Kroatien har imponerat så mycket. Men det blir tufft med hemmaplan och trycket på domarna.

– Vi kan inte göra mer än vårt. Nu ska vi slå Vitryssland i morgon först och främst.

Samma Vitryssland som Sverige körde över i VM-åttondelen för ett år sedan i en nästan perfekt genomförd match.

– Det är ingen risk att vi underskattar vitryssarna. De har ett ungt och intressant lag som verkligen är på gång. De skakade Kroatien i Zagreb och det är inte så många som gör det, säger Zachrisson.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.