Duplantis missade rekordrevanschen

Foto: Jessica Gow/TT
SPORTBLADET

Förra veckans juniorvärldsrekord blåstes han på av en arrangörsmiss.

I kväll försökte Armand ”Mondo” Duplantis återigen skriva in sig i rekordböckerna men den här gången var det den faktiska höjden som blev för svår när 18-åringen stannade på 5,60.

Armand Duplantis visade redan i säsongsöppningen i Reno, USA, förra helgen att han är redo att ta vid där fjolårssuccén slutade.

I sin första tävling lyfte han över sitt eget inomhusvärldsrekord för juniorer genom att hoppa 5,83.

Men rekordet fick han inte behålla. Tävlingen genomfördes med regelvidriga sprintar för att hålla upp ribban. De var anpassade efter amerikanska collegeregler och var därmed två centimeter för långa.

– Det finns få saker som man berörs av så mycket som när en aktiv blir ett oskyldigt offer för arrangörssjabbel. Det är inte första gången det inträffar men varje gång är det väldigt sorgligt för alla berörda, sa experten A Lennart Julin till Sportbladet.

Fick vänta över två timmar på att hoppa

I natt svensk tid var ”Mondo” tillbaka på en mycket mindre high school-tävling, hemma i Baton Rouge. De första tävlande gick in på blygsamma 3.07 och efter drygt två timmars tävlande – när alla övriga rivit ut sig – kunde 18-åringen kliva ut på ansatsbanan.

Han värmde upp med att klara 5,18 innan han tog 5,50 i andra försöket och 5,60 i första försöket.

Därefter valde VM-nian att höja ribban till 5,76. Sex centimeter under hans bästa resultat från förra säsongen, men då inte heller den noteringen blev ratificerat av IAAF som inomhusvärldsrekord för juniorer var det faktiskt ett nytt rekordförsök från svensken.

Den här gången blev det dock tre rivningar som avslutning på en lång tävlingskväll.

ARTIKELN HANDLAR OM