Dansk ilska: Det är osmakligt

SPORTBLADET

Upprörda efter skandalmatchen – fyra par anmälda

1 av 4 | Foto: DISKADE Världsettorna Wang Xiaoli och Yu Yang (i gult) kastas ut från OS.

Skandalmatchen i damernas badmintondubbel i går väcker känslor.

Världsettorna förlorade mot ett sämre rankat par i två raka set – och i dag kom beskedet att åtta spelare kastas ut ur OS.

– OS förtjänar inte något sådant, säger danska dubbelspelaren Christinna Pedersen till Ekstrabladet.

Foto: Pedersen.

När världsettorna i dubbel, kinesiskorna Wang Xiaoli och Yu Yang, igår mötte sydkoreanskorna Jung Kyun-eun och Kim Ha-na, handlade inte snacket om underhållande spel eller rafflande bolldueller.

Tvärtom låg fokus i stället på de båda parens ovilja att vinna. Scenerna upprörde publiken som buade ut spelarna. Även den danska badmintonstjärnan Christinna Pedersen är skakad av bilderna.

– Det är osmakligt. OS förtjänar inte något sådant, säger hon till Ekstrabladet.

”En arrangörsmiss”

Förklaringen till oviljan att vinna var att man genom en förlust kunde få en, på pappret, lättare väg till finalen. Båda paren var redan klara för slutspelet.

Men den danska dubbelspelaren Christinna Pedersen tycker att det är ett svek mot publiken att inte vilja bjuda till och försöka vinna matchen.

– Så kan man inte bete sig, när det är så många människor som har betalt pengar och har sett fram emot en bra badmintonmatch, säger Pedersen.

I och med att kinesiskorna förlorade matchen (14-21, 11-21) riskerar nu det danska paret med Christinna Pedersen och Kamilla Rytter Juhl att stöta på de kinesiska världsettorna i slutspelet.

– Det är en arrangörsmiss, att matcherna inte ligger samtidigt. De borde lägga matcherna samma tid, då kan det inte hända, säger Pedersen till Ekstrabladet.

Fyra par kastas ut

På onsdagseftermiddagen kom besked om att det internationella badmintonförbundet beslutat att kasta ut de fyra kvinnliga dubbelparen, representerande Kina, Sydkorea och Indonesien, på grund av att de bland annat ”inte gjort sitt bästa för att vinna matcher”.

Och därmed är största skandalen i detta OS ett faktum.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS