Segerreceptet: Värva in ryssar

avStefan Holm

SPORTBLADET

Kazakstan har storsatsat på VM: ’Måste vara mer seriöst’

Foto: Foto: scanpix
Ifrågasätter samarbetet Johan Esplund, till vardags i ryska Zorkij, tycker det är konstigt hur spelare byter mellan Ryssland och Kazakstan. ”Samtidigt är det bra för bandyn att lagen blir bättre”, säger han.

Kazakstan ska tas på allvar i årets bandy-VM.

Värdnationen har värvat fem ryssar för att få ihop ett konkurrenskraftigt lag.

– Det är sjukt att man kan köpa allt för pengar, säger landslagsstjärnan Johan Esplund.

Sverige följde upp storsegern mot Finland (12–0) med att besegra Norge med 11–0 på Medeo-stadion i Almaty.

Det blir betydligt tuffare i dag, då Kazakstan står för motståndet.

I brist på egna talanger har värdnationen förstärkt laget med fem ryska spelare. Tre av dem – Jevgenij Sjadrin, Aleksander Nasonov och Sergej Pochkunov – har representerat Ryssland i olika landslagssammanhang.

”Bra för bandyn”

Inte minst Nasonov, som är lagkapten i Bajkal, är känd för de svenska Rysslandsproffsen.

– Det skulle vara lite konstigt om Norge köpte spelare från Sverige, men Ryssland är Ryssland. Jag vet inte om det finns några regler där. Samtidigt är det bra för bandyn att lagen blir bättre, säger Johan Esplund, till vardags i Zorkij.

Han är inte den ende svensken som ifrågasätter samarbetet mellan Ryssland och Kazakstan.

– Ska man vara med i OS får man vara mer seriös än bandyn, där man kan värva ihop ett helt landslag inför ett VM, säger målvakten Andreas Bergwall.

”Beredda att gå över lik”

Kazakstan har inlett gruppspelet med att köra över Norge (10–1) och USA (13–3). Rysskvintetten har bidragit med åtta mål och tio assist.

– Det hade varit bättre om det varit riktiga kazaker i laget, men det är inte så noga med hur det går till. De är nästan beredda att gå över lik för att nå framgångar. Det är så det funkar där borta, säger Anders Svensson.

Det är inte första gången Kazakstan hämtar idrottsmän från andra länder. Landets högst rankade tennisspelare – Andrej Golubev, Michail Kukusjkin, Jurij Sjtjukin och Anna Kournikovas kusin Jevgenij Koroljov – är ryssar.

Det är likadant på damsidan, där utantaget heter Zarina Diyas. I övrigt består Kazakstans Fed Cup-lag av tre ryskor – Ksenia Pervak, Jaroslava Sjvedova och GalinaVoskobojeva – och bulgariskan Sesil Karatantcheva.

När det gäller bandyn har Rinat Sjamsutov, som har ett förflutet i flera svenska klubbar, spelat VM för både Kazakstan och Ryssland.

– Det har förekommit i alla tider och har de dubbla pass är det helt okej, anser Franco Bergman, Sveriges förbundskapten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy