Här räddar de EM-drömmen

SPORTBLADET

Jerebko och Sverige vann måstematchen: ”Jag var aldrig orolig”

1 av 2 | Foto: FULL ATTACK Kinnasonen Jonas Jerebko var tillbaka i Boråshallen – och det blev succé trots en svag inledning. 25-åringen, som till vardags spelar i NBA-laget Detroit Pistons, är nyckelspelaren i Sveriges jakt på EM i Slovenien 2013.

Nära fiasko inför släkt och vänner.

Men en sen vändning räddade Sverige och Jonas Jerebko mot Azerbajdzjan.

– Synd att jag inte kunde spela bättre när så många kompisar var här, säger han efter 96–79.

Första tävlingsmatchen i Borås på sju år för Jonas Jerebko, och under den första halvan av matchen såg han inte alls hemmastadd ut i Boråshallen.

Nio skottförsök, men bara två i korgen – och Sverige låg under med som mest tio poäng mot lägre rankade Azerbajdzjan.

”Första är inte okej”

– Vi borde ha spelat bättre i början. Men vi tog svåra skott och bollen ville inte riktigt i. Går bollen i från min sida så hjälper det ju, jag tar på mig ganska mycket att vi ligger under där. Min insats i första är inte okej, säger Jonas Jerebko.

Du missade väldigt mycket. Fick du ta för mycket ansvar?

– Nej, inte direkt. Jag vill ha mycket ansvar och jag ska ta mycket ansvar. Men bollen gick bara inte i.

Ettan, tvåan och de fyra bästa treorna från kvalspelet går vidare till EM i Slovenien nästa år. Efter förlusten mot Bulgarien i den första matchen var det ett måste att slå Azerbajdzjan.

– Visst var det en viktig match, vi visste att vi var tvungna att vinna. Men jag hann egentligen aldrig bli orolig, vi hade mer att ge. Vi hade kunnat slå dem med mer än 17 poäng, men vi får vara nöjda. Vi tänker inte åka till Azerbajdzjan och förlora med 16 poäng bara för att vi kan. Vi ska vinna med mer än så här.

Slipper Nowitzki

På fredag väntar gruppfavoriten Tyskland på bortaplan. Sverige slipper dock världsstjärnan Dirk Nowitzki som i stället för EM-kval har gift sig.

– Ja, han är inte med mot oss. Det är en av världens bästa spelare, så det är klart att det är en fördel för oss. Men vi måste spela bättre än i dag för att kunna slå Tyskland ändå, säger Jonas Jerebko.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket