Snabba svenska sprintertider

SPORTBLADET

Bästa 100-metersloppet på elva år

Svenska herrsprinters är på frammarsch ordentligt.

Vid en tävling i Skara i dag sprang Nil de Oliveira den snabbaste svenska 100 meterstiden på elva år, 10.26, och var bara åtta hundradelar från svenskt rekord.

– Det låter inte alls omöjligt att slå, säger Spårvägensprintern.

Det började röra på sig på allvar redan i vintras. På inomhus-EM kom Odain Rose femma på 60 meter på 6,62. Både han och Stefan Tärnhuvud tog sin in på topp tio genom tiderna med sina IEM-tider.

Och formen har följt med till utesäsongen. Redan förra veckan sprang stafettlaget på 4x100 meter 39,37, bara 17 hundradelar från VM-kvalet vid en tävling i Schweiz.

Och i dag i Skara fortsatte de svenska sprintherrarna att visa form. Nil de Oliveira vann loppet på personliga rekordet 10,26, följd av Alexander Brorsson på 10.30. Segertiden förde Spårvägenlöparen till delad fjärdeplats genom tiderna på 100 meter, bara sex hundradelar från det svenska rekordet.

– Oj! Det visste jag inte att det va så bra, säger han.

– Jag hade bara tänkt att springa försöksloppet och sen ladda för 200 meter men när jag gjorde 10.36 i försöket kände jag att de fanns något speciellt.

Det är inte så långt till det svenska rekordet nu...

– Nej det är det inte. Och jag är inte alls toppad och det finns mycket att jobba med så det låter inte alls omöjligt att slå, säger Nil de Oliveira.

Ska möta Usain Bolt

Även toppbredden höll hög klass i finalen med fyra löpare under 10,50 och sex löpare under 10,60.

EM-femman från 200 meter i Helsingfors, Nil de Oliveira, följde sedan upp med att vinna 200 meter på 20,63, bara tre hundradelar från B-gränsen till VM. Johan Wissman utmanade hela vägen och var tvåa på 20,75.

Nu väntar en stafett på lördag i Tyskland innan Nil de Oliveira stöter på klart tuffare motstånd.

– På torsdag springer jag Diamond League (i Oslo). Jag har fått bana 8 i A-heatet med Usain Bolt.

– Jag siktar på att klara A-gränsen till VM (20.52). Det vore trevligt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott