Wennerholm: Dags att säga nej till NHL-proffs

SPORTBLADET

BRNO. Det är dags att säga nej till NHL.

Ja, jag börjar undra om inte Pär Mårts ska nobba de NHL-svenskar som är tillgängliga just nu.

Så bra som Sverige spelade i Czech Hockey Games behövs max två, eller tre nykomlingar.

Det är ju en gammal sanning att man aldrig ska ändra på ett vinnande lag. Och det jag sett av Tre Kronor i den här turneringen har varit enastående med tanke på namnen i laguppställningen.

Utklassning av regerande världsmästarna Ryssland, seger mot svårspelade Tjeckien på deras egen hemmaplan och så en ny utskåpning av Finland i går. Det blev knappa 2–1, men 4–1 eller 5–1 hade speglat matchen bättre. Då ska alla veta att ryssarna och finländarna har haft i princip 90 procent av sina VM-lag i den här turneringen.

Tjeckerna öser in NHL-folk, elva spelare, men jag är inte säker på att det hjälper.

Sverige? Jag vet inte hur Pär Mårts tänker där. Men historiskt har det aldrig funkat för svenska VM-lag med alltför många NHL-spelare.

Fyra av fem guld med hemmalirare

I fjol kom 16 stycken. Resultatet? Stryk redan i kvartsfinalen mot Tjeckien i vad som gick till historien som ett svenskt fiasko.

Självklart ska man inte tacka nej till klasspelare och de som kom till Globen i fjol tillhörde nästan alla den kategorien. Men det hann aldrig bli ett lag på samma sätt som det jag följt här i Czech Hockey Games i en vecka. Ett lag där alla vet vad de ska göra därute på isen. Ett lag som gått som en klocka.

Och när jag tittar tillbaka i historien och de fem VM-guld som Sverige tagit i modern tid, så har det varit med trupper av hemmaspelare. Fyra av de fem gånger som Sverige tagit VM-guld från 1987 och framåt, så har det varit max fem NHL-förstärkningar.

Enda gången mönstret bröts var vid VM i Zürich 1998, då åtta NHL-svenskar anslöt. Men då var det också några av de absolut bästa svenskarna i NHL, inklusive Mats Sundin och Peter Forsberg. Sedan minns jag också att Kings-backen Mattias Norström blev skadad redan i första matchen, så egentligen var de bara sju.

Men det bekräftar en sanning:

Du vinner inte ett VM-guld utan en bra grundstomme av hemmaspelare.

Det har Sverige nu. Och med tanke på vad som finns tillgängligt i NHL, så är jag inte säker på att Pär Mårts behöver ta hem en enda NHL-spelare. Den enda som har sådan spetskompetens att det är en icke-fråga är Dallas Loui Eriksson.

Och jag är inte ens säker på att Sverige behöver en målvakt från NHL. Mårts valde visserligen att peta både Joacim Eriksson och Johan Backlund ur truppen i går och bara behålla Luleås Johan Gustafsson. Men är Jacob Markström bättre än de båda petade svenska målvakterna?

Det är gradskillnader i så fall och då skulle jag låta erfarenheten och vanan att spela på stor rink väga över till hemmaspelarnas förmån. Det är en väldig skillnad på att stå i mål på liten rink och på stor.

Håll platser öppna för storstjärnor

Jag skulle hellre behålla stommen i det här befintliga laget och hålla tre, fyra platser öppna för verkliga storstjärnor. Som Henrik Lundqvist, Henrik Zetterberg eller Nicklas Bäckström. Spelare som skulle kunna göra skillnad när det är dags för kvartsfinaler i VM.

För vi får inte glömma att det är där VM börjar på allvar. Och att det var där det tog slut i fjol.

Nej, jag sitter och myser här på hotellrummet nu efter några fantastiska svenska hockeydagar.

Visst kan man tycka att Euro Hockey Tour är en B-turnering, men det är faktiskt bara fyra dagar kvar till VM-premiären i Globen.

Det här var det bästa de europeiska toppnationerna kunde ställa på isen och i det sällskapet var svenskarna överlägset bäst.

Per Mårts petade nio man ur truppen på planet hem till Sverige. Men det påverkar inte det här laget, då de flesta redan var övertaliga i en alldeles för stor trupp.

Synd om Linus Klasen som hade fått vara kvar om han inte åkt på en ny hjärnskakning i matchen mot finländarna.

Men Dick Axelsson är med i racet fortfarande. Det gillar jag. Några wild cards ska alltid finnas med. Det kan bli en enorm uppsida i slutändan.

ALLA SVENSKA NHL-SPELARE I GULDLAGEN SEDAN 1987

VM 2006 – 5

Niklas Kronwall, b Detroit

Mikael Samuelsson, f Detroit

Johan Franzén, f Detroit

Henrik Zetterberg, f Detroit

Michael Nylander, f NY Rangers

VM 1998 – 8

Tommy Salo, mv NY Islanders

Mattias Norström, b LA Kings

Mattias Öhlund, b Vancouver

Peter Forsberg, f Colorado

Fredrik Modin, f Toronto

Mikael Renberg, f Tampa Bay

Mats Sundin, f Toronto

Niklas Sundström, f NY Rangers

VM 1992 – 4

Calle Johansson, b Washington

Mikael Andersson, f Hartford

Johan Garpenlöv, f San Jose

Mats Sundin, f Quebec

VM 1991 – 5

Calle Johansson, b Washington

Kjell Samuelsson, b  Philadelphia

Per-Erik Eklund, f Philadelphia

Johan Garpenlöv, f Detroit

Mats Sundin, f Quebec

VM 1987 – 3

Anders Carlsson, f New Jersey

Håkan Loob, f Calgary

Tomas Sandström, f NY Rangers

ARTIKELN HANDLAR OM