Körde skadad – kraschade igen

SPORTBLADET

”Medveten om att det kunde bli mycket värre”

Tio dagar efter att ha brutit revbenen körde han VM-kval.

I en månad har Vetlandas Thomas H Jonasson trotsat smärtorna – tills han kraschade igen i tisdags.

– Den här gången tänker jag inte hoppa på cykeln innan det känns bra, säger han.

I tisdagens elitserieomgång åkte de regerande mästarna Elit Vetlanda på en tung smäll i och med förlusten, 44–46, mot jumbon Vargarna. Dessutom skadade sig 24-årige Thomas H Jonasson och blir nu borta i minst fyra veckor.

Stjärnan försökte ta sig förbi i ytterspåret när han brakade in i staketet och bröt nyckelbenet samt slog upp en gammal revbensskada.

– Först gick jag till depån för att sätta mig ned och känna efter. Då tog jag beslutet att inte fortsätta, nyckelbenet gjorde för ont, säger Jonasson.

På sjukhuset i Norrköping började han hosta blod som resultat av en intryckt lunga. Nu mår han bra men måste gå med mitella i minst fyra veckor.

Tufft att åka på en ny skada?

– Ja, så är det ju. Det är nästan exakt en månad sedan jag bröt revbenen och då hoppade jag på cykeln igen efter tio dagar och körde VM-kval, säger Jonasson och fortsätter:

”Ska tänka ordentligt”

– Hela tiden har jag varit medveten om risken att en ny krasch skulle göra det mycket värre.

På sin egen hemsida skrev Jonasson att han "ska tänka ordentligt" innan han sätter sig på cykeln igen.

Den här gången vill du vara helt hundra?

– Ja, jag kommer att vila helt i två veckor. Även om det känns bra tänker jag inte hoppa på cykeln, jag måste vara helt läkt. Länge har jag kört på 50 procent av min kapacitet, styrkan har inte alls varit där, nu vill jag komma tillbaka till hundra.

Du har en våghalsig körstil. Inga planer på att ändra den?

– Nej, det funkar inte så, att ge bort en poäng i stället för att ta en risk. Vad vore livet utan risker?, säger Jonasson.

”Har inte samma lagkänsla”

Regerande mästarna Vetlanda har haft en tung säsong och ligger just nu sexa. Visserligen på slutspelsplats, men klart under förväntningarna.

– Det känns som att någonting fattas. Så fort vi börjar komma i gång åker vi på en ny smäll. Vi har inte samma lagkänsla som tidigare år.

Hur menar du?

– Känslan när man kommer till matchen och tar första steget in på banan. Man ska komma in med ett leende och känna att man är med sina lagkamrater – så känner jag inte riktigt, säger Jonasson.

Varken världsstjärnan Jason Crump, dansken Leon Madsen eller ryske talangen Emil Sajfutdinov finns kvar i laget som vann SM-guld i fjol.

Och nu kan inte heller Thomas H Jonasson hjälpa Vetlanda på ett tag.

– Vi ska göra allt vi kan för att inte missa slutspel. Det är riktigt jobbigt att inte kunna vara med och påverka men jag ska stötta laget på det sättet jag kan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway