Norska skidhjältarna pekas ut som dopade

Av: Kristopher Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Regissören: ”Allt den anonyma norska källan säger stämmer”

Dählie & Röste
Foto: SCANPIX
Dählie & Röste

I helgen kommer norska tv-tittare att se sina gamla skidhjältar anklagas för dopning.

I finska dokumentären "En blåvit lögn", som ska sändas i NRK, går filmskaparen hårt åt det norska skidundret.

– Det är chockerande påståenden, säger Björn Dählie till NRK.

Den omtalade dokumentären "Sinivalkoinen Valhe" (En blåvit lögn) behandlar den stora dopningskandalen som rullades ut i samband med VM i Lahtis 2001. Men det är inte bara finska skidåkare som pekas ut i filmen. I helgen sänds dokumentären i norsk tv och tittarna kommer att få se sina gamla skidhjältar anklagas för dopning.

En "central källa" inom norska skidåkning avslöjar hur norska skidåkare ingått i en omfattande dopningshärva. Dokumentären kommer att sändas i statliga NRK och kanalen säger sig veta vem denna källa är. Och enligt NRK är källan "en person som kan ha relevant kunskap".

"Finns bara förlorare"

I dokumentären sägs:

– Vår källa, som hade en nyckelroll i det norska längdskidslaget, sa att dopningshistorian i längdskidor är likadan i Norge, Sverige och Finland. Han la till att om sanningen om den norska framgången kom ut, hade det inte funnits några vinnare, bara förlorare.

Till NRK säger regissören Arto Halonen:

– Allt den anonyma norska källan säger stämmer med det som våra andra, öppna källor har sagt. Det är ingen skillnad på det han säger och det våra källor från andra länder säger.

"Vi har haft öppenhet i alla år"

De före detta norska skidåkarna är upprörda över anklagelserna och förnekar allt som påstås.

– Det är chockerande påståenden och är bortom det livet vi levde, säger 90-talets störste längdskidåkare Björn Dählie. 

Även Erik Röste, landslagschef under delar av 90-talet, förnekar alla anklagelser i dokumentärfilmen.

– Nej, norrmännen har presterat bra i över 30 år. Jag vill inte diskutera det där. I norska skidsport har vi haft öppenhet i alla år. Det som låg bakom våra resultat var hårt arbete. Dessa påståenden har ingen förankring i verkligheten, säger Erik Röste till NRK.

Kritiserar Finland

Trude Dybendahl, även hon en av de norska hjältarna från 90-talet, har vunnit tre OS-medaljer och sex VM-medaljer och passar på att slå tillbaka mot Finland som skidnation.

– Om det är någon som har en ren historia är det i så fall Norge och Sverige. Finland har, med sin anknytnings till öst, en lite annorlunda historia, säger Dybendahl till NRK.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN