Talar ut om bilden som fick världen att dra efter andan

1 av 3 | Foto: BONGARTS
SPORTBLADET

Känd som en av sportens största och den enda som gått obesegrad genom den tysk-österrikiska backhopparveckan.

Men Sven Hannawald, 43, blev kanske mest känd för sin extremt smala kropp. Nu berättar han om den extrema dieten i Ilta-Sanomat.

– Jag var inte för smal, det var mitt sätt att vara då, säger han.

Det var 1999 som en bild på den tyske backhoppningsstjärnan Sven Hannawald på stranden spreds för världen.

När tysken hade klivit ur sin luftiga backhoppardräkt och ner i badshortsen blev det plötsligt tydligt hur extremt hårt han pressat sin kropp för att bli lätt i flygfärden.

Den 184 centimeter långe tysken vägde bara runt 60 kilo och bilden fick enorm uppmärksamhet och många befarade att Hannawald drabbats av anorexia.

Men i en intervju med Ilta-Sanomat i dag säger tysken att han hade den extrema situationen under mer kontroll än vad man kunde tro.

– Jag ser på bilderna att jag var väldigt, väldigt smal. Men jag var inte för smal. Det var bara mitt sätt att vara då, säger han.

”Brände ut sig”

Nu finns det BMI-krav på hopparna, till viss del på grund av just hur hårt Sven Hannawald pressade sin kropp. Men olympiska mästaren i laghoppning från 2002 gjorde allt för att nå långt i backen.

– I mitt fall var vikten det som skiljde seger från förlust. Alla dieter gjordes i samråd med en doktor, jag tappade vikt till dess att jag märkte på kroppen att jag började tappa kraft och inte kunde hoppa på samma sätt, säger han.

Men viktminskningen slet ut Hannawald i det långa loppet. 2004 blev han utbränd och året efter lade han skidorna på hyllan.

– Det var definitivt en anledning till att jag brände ut kroppen tidigt. Det fanns inga reserver, men det är sådant som kan hända alla som är ambitiösa och söker efter perfektion i det man gör, säger han.

Idrottarna som tjänar mest 00:25
ARTIKELN HANDLAR OM