Svaret: ”Hade varit bästa planen för OS”

Foto: Olsen, Geir / TT NYHETSBYR≈N

avMartin Tolén

SPORTBLADET

Petter Northug petas från Tour de Ski.

Och beslutet ogillas av Northug-lägret.

– De (norska skidledningen) har inte lyssnat på honom, säger tränaren Stig Rune Kveen.

I går släppte Norge sin trupp till Tour de Ski.

Största överraskningen: Petter Northug, 31, petas.

Veteranen är blott första reserv på listan där Hans Christer Holund, Finn-Hågen Krogh, Sjur Röthe, Niklas Dyrhaug, Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby, Sindre Björnestad Skar och Didrik Tönseth tar de ordinarie platserna.

Petter Northug är första reserv i Tour de Ski och har själv uttryckt en önskan om att delta. Han har fått erbjudandet att följa med till Davos och träna med laget för att på så sätt kunna kliva in i det fall någon faller bort och han själv vill köra. Vår uppfattning är dock fortfarande att Petter behöver fullfölja en bra träningsperiod och därför mår bäst av bra tävlingar först i januari, sa landslagschefen Vidar Löfshus.

”Inte lyssnat på honom”

Och beslutet ogillas av Northug-lägret.

Northug ratades i sista stund av Sjur Röthe.

– Petter har varit klar med att han önskar att åka touren och tycker att det hade varit den bästa OS-planen för honom. Nu får han inte möjlighet till det, säger Stig Rune Kveen till norska Eurosport.

Northug kan dock få en plats i truppen då Martin Johnsrud Sundby är ett frågetecken på grund av problem med luftrören. Annars kan det bli endast träning för 31-åringen.

– Nu är han första reserv och då kan det vara aktuellt att åka med till Davos några få dagar. Men vi får se lite, han har varit klar med vad han önskar, men de har inte lyssnat på honom, säger Kveen.

Riskerar missa OS

Flera norska experter menar dock att Northugs chanser att få åka i OS i Pyeongchang försvann i och med Tour de Ski-platsen.

– Nu måste han kvalificera sig genom skandinaviska cupen, norska mästerskapen och världscupen. Det ska extremt mycket till. Han måste vara på planen och kanske till och med vinna. Jag är osäker på om det är bästa sättet att komma i form till inför OS, säger NRK:s Fredrik Aukland.

Tour de Ski drar i gång i Lenzerheide i Schweiz den 30 december och avslutas i Val i Fiemme i Italien den 7 januari.