Thomas Johansson imponerade i US Open

SPORTBLADET

Vände och vann i första omgången

New York (TT)

De yngre går skadade eller duger inte.

Det gamla gardet får snällt fortsätta att hålla liv i svensk tennis.

Thomas Johansson och Jonas Björkman är båda vidare i US open.

Foto: Thomas Johansson är vidare till andra omgången.

Joachim ”Pim-Pim” Johansson sliter för att hitta en väg tillbaka efter axeloperationerna, den senaste i vintras.

Robin Söderling gick nyligen in i en ny tung skadeperiod.

Och Andreas Vinciguerra har väl gett upp.

Svensk tennis står och faller med dess veteraner. I New York står dessa dessutom stadigt efter den första omgången i US open.

Jonas Björkman spelade bort argentinaren Juan-Pablo Guzman i tre raka set i måndags kväll. Thomas Johansson imponerade ännu mer dygnet senare.

Han tappade första set till chilenaren Nicolas Massu, men vann sedan tre raka och matchen med 2–6, 7–6 (7–3), 6–3, 6–3.

På gång

Kanske har östgöten något på gång. Formen har varit uppåtgående den senaste tiden, något han tackar samarbetet med tränaren Magnus Norman för.

Johansson har bättrat på fysiken, kroppen håller än så länge för påfrestningarna och självförtroendet växer för varje seger.

I andra omgången väntar Arnaud Clement som överraskande slog ut 32-seedade kroaten Ivo Karlovic i en stenhård femsetare. Fransmannen är en listig spelare, men inte smartare än att Johansson har en klar chans att nå tredje omgången.

Jonas Björkman möter britten Andy Murray.

Stark Hewitt

I övrigt ser Lleyton Hewitt ut att ha hittat slagen på banan igen. 6–2, 6–4, 6–2 på amerikanen Amer Delic stärkte ytterligare bilden av att australiern är på väg tillbaka till världstoppen. Tidigare den här månaden pressade han världsettan Roger Federer till tie-break i skiljesetet i semifinalen i Cincinnati Masters.

– Jag har haft bra bollträff vecka ut och vecka in sedan jag spelade i Hamburg i maj. Det hjälper också till att kroppen känns bra. Jag tror jag är tillräckligt bra för att kunna vinna en Grand slam-turnering igen, säger Hewitt.

I damsingeln fick 2004 års mästarinna, ryskan Svetlana Kuznetsova, den önskade starten och gjorde 6–2, 6–3 på tjeckiskan Klara Zakopalova.

Systrarna Venus och Serena Williams samt Martina Hingis är andra favoriter som lätt passerade första omgången.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis