Wissman: ”Jag är otroligt nöjd”

SPORTBLADET

Svensken sjua i finalen

OSAKA. Succén i VM hann knappt avnjutas.

Direkt började Johan Wissman blicka framåt – mot OS.

– Jag är beredd att träna hårdare än alla andra i världen. Jag har varken mentalt eller fysiskt nått någon maxnivå på 400 meter, säger han till sportbladet.se.

Den här sommaren har varit helt fantastisk för Johan Wissman. Sedan han den 2 juli på MAI-galan slaktade Jimisola Laursens svenska rekord med 42 hundradelar har han pressat det svenska rekordet med ytterligare 56 hundradelar, ner till 44,56.

I dagens VM-final på Nagai-stadion slutade han sjua, näst sist, på tiden 44,72. Ett mycket bra lopp med tanke på att han hamnade på ytterbanan.

– Jag får sämsta banan, bana nio, men går ändå ut i min första VM-final och springer med pondus, säger han.

– Men det känns fantasiskt. Jag har gjort allt rätt i det här mästerskapet.

Wissman står omringad av journalister. Trött – men lycklig,

– Jag är glad, men otroligt trött. Känner mig helt urlakad på krafter, men om någon timme kommer jag att sprattla av glädje.

Hela dagen, finalen avgjordes kl 22 japansk tid, gick Wissman runt med fjärilar i magen. Han ville bara få tiden att gå. Men en timme före start bestämde han sig.

– Jag sa till mig själv: ”Vad fan håller du på med Johan, nu ska du gå ut och njuta!”. Så jag bara slog bort allt och njöt. Tre sekunder innan starten bestämde jag mig för att bara köra järnet, säger han.

Hur reagerade du när du fick bana nio?

– Jag är en sån människa som ser positivt på allt. Jag tänkte bara att jag fick göra mitt eget lopp. Jag körde stenhårt, men tröttnade lite i slutet. Jag gick ut alldeles för tuff, men jag tror inte att det är många som skulle fixa att gå ut så hårt från bana nio. Jag fick inte hjälp av någon.

– Nu med facit i hand man väl säga att det blev för tufft. Jag hade haft fördel av att springa lite långsammare. Men för ett år sedan hade jag totalhavererat, nu höll jag ända in i mål. Det är helt otroligt.

Hur känns det nu?

– Benen är okej, men jag är helt slutkörd i huvudet.

25-åriga Johan Wissman säger att han inte på långa vägar har nått sin topp.

– Jag har varken mentalt eller fysiskt nått någon maxnivå på 400 meter. Jag har mycket kvar att jobba med. Jag är snabbare än många av de här killarna på 200, men håller inte hela sträckan. Jag har höga krav på mig själv.

Redan nu är målet inställt på OS i Peking nästa år.

– Jag är otroligt motiverad. Jag är beredd att träna hårdare än alla andra i världen, säger han och hyllar sin tränare, Kenth Olsson.

– Vi har ett vinnande koncept. Trots att många har klagat genom åren har vi visat en otrolig envishet och hållit fast vid samma spår. Jag har trott på Kenth och han har trott på mig. Vi har bara väntat på att det ska släppa och det har det gjort nu.

Vad ska du göra i kväll?

– Jag ska komma tillbaka till jorden och njuta.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott