Nordisk tv-sport i en orolig rörelse

Publicerad:
Uppdaterad:

Jonas Bergqvist ordfummel och den nedtonade Leif Boork-versionen kan noteras från ishockey-VM.

Men det blir noteringar vars värde är som ”flugskitar i kosmos”, för att än en gång citera Björn Afzelius ”Tankar i Ligurien”.

För på ett högre plan rör det sig i nordisk tv-sport och det på ett sätt som kan sätta en nära framtiden i orolig rörelse.

Först försäljningen av Canal+. Närmast till köp sägs norska Telenor ligga, prislappen är det svindlande intervallet tre till

fyra miljarder. För oss sporttittare skulle ett Telenor-köp var en garanti för att de rättigheter betalkanalen inte kommer att vidaresäljas. Telenor har redan via bland annat TV2 Norge stora intressen i tv-fotboll och Premier League, med stort norskt tittarintresse, skulle stärka företaget. För svenska Canal+ Sport skulle sportredaktionen få arbetsro efter det senaste årets turbulens.

I Norge har

också landets journalistförbund och Redaktörsföreningen gjort gemensam sak mot TV2 Norge. Man anser att kanalens avtal om Tippeligan på flera punkter strider mot de regler som finns för att visa sport i tv. Bland annat gäller det sändningarnas utformning och att norska fotbollsförbundet har fått igenom krav som gör att TV2 Norge inte kan agera självständigt.

Kritiken ska så här långt ses som principiell. Däremot kan en agenda sättas för framtiden, att den här typen av tv-avtal måste stämmas av mot gällande mediespelregler innan de skrivs under.

Slutligen har vi

danska DR:s beslut att näst intill lägga ner sin sportredaktion, detta på grund av ett gigantiskt budgetunderskott. Kvar bli bara sportnytt och viss bevakning av dansk lokal sport. Nu hotar EBU, den europiska radiounionen, att utesluta DR då man inte kommer att klara av att sända de årliga 200 timmar sport som krävs. Med DR utanför EBU försvagas ytterligare chanserna till samförhandlingarna om stora rättigheter, som VM i fotboll, som SVT ofta gjort med DR och norska NRK. Med DR borta och ett NRK som alltmer söker samarbete med Viasat, blir SVT-sportens möjligheter att framöver köpa in stora evenemang ännu mindre än vad de är i dag.

Bra jobbat Viasat

Sport som med kort varsel lade in danska seriefinalen i fotboll. Så agerar en riktig sportkanal.

Frank Östergren

Publicerad: