Guld värda – ändå

SPORTBLADET

Thomas Arnroth: Det här var skönaste förlusten någonsin

Jag tror aldrig jag känt mej så stolt och glad över en förlust. Det svenska VM-silvret igår är för mitt svältfödda baskethjärta den största idrottsbragden ett svenskt ungdomslag någonsin gjort.

Aldrig har storstryk med 42 poäng känts så bra!

Foto: DROG DET KORTA STRÅET Svenskorna räckte inte till mot USA i VM-finalen. USA:s spelare hade längre snittlängd än den längsta svenskan, det gjorde det svårare för Sverige att ta returer. Foto: AP CTK

Det kanske är svårt att förstå för den som knäppte på SVT24 igår och såg direktsändningen från finalen. Ett helt överlägset USA och utspelade svenskor.

Men att matchbilden blev som den blev är inte så konstigt.

Snittlängden i det amerikanska laget var längre än den längsta svenskan. Det var inga små skillnaden heller. I praktiken fick svenskor på strax över 180 centimeter spela försvar på amerikanskor på närmare två meter. Det är lite som om mellanstadiet spelar mot högstadiet.

Gårdagens VM-final bevisar nämligen basketsportens mest obestridliga och ibland trista faktum: man kan aldrig träna sig till längd. Och det är bra att vara lång i basket.

Svårt att ta returer

Tyvärr är det här en akilleshäl för oss – vi har alldeles för få riktigt långa spelare i våra landslag. Om vi ska fortsätta att lyckas internationellt måste vi satsa på längden. Tjejer som är en bit över 190 och killar över två meter.

När korta Sverige möter långa USA händer flera saker. Först och främst blir det svårt att ta returer. Även om en basketmatch handlar om att göra poäng, så är det väldigt svårt att göra mest poäng om man inte tar ungefär lika många returer som motståndarna. USA tog mer än dubbelt så många som Sverige igår.

Det andra som händer är att svenskorna blir jäkligt trötta. Det tar på krafterna att stångas med spelare som är 20 centimeter längre och 15 kilo tyngre. Ju längre matchen lider, desto tröttare blir man och börjar göra till synes enkla misstag.

De är bäst i Europa

Inte nog med att svenskorna blir trötta av att försvara mot jättarna, det är ju samma jättar man ska göra poäng på i anfall. Därför tvingas man till konstiga avslut för att kompensera för motståndarens längd. Det gör att färre skott sitter och att det är svårt att hitta sin vanliga rytm i spelet.

Så medan USA får enklare skott för att de är så väldigt mycket längre, får svenskorna svårare skott av samma skäl. Som sagt, det blir en smula orättvist.

Så med allt detta sagt – tjejernas VM-silver är en första klassens bragd. De är näst bäst i världen och bäst i Europa. Det är makalöst.

Glädjande nog verkar inte heller framgångarna i U19 VM vara en dagslända. I EM för U16-tjejer kom Sverige igår femma, efter seger över Ryssland. Det kommer så klart i skymundan av VM-finalen, men också det är den bästa svenska placeringen någonsin.

Vilka tjejer!

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket